ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαφωνία μεταξύ των θεσμών και η Ελλάδα στη γωνία

Διαφωνία μεταξύ των θεσμών και η Ελλάδα στη γωνία
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ των θεσμών όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα.

Σήμερα έγινε ξεκάθαρο πως η αντιπαράθεση μεταξύ των δανειστών δεν αφορά μόνο τους στόχους του προγράμματος αλλά και τα ίδια τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας. Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει στο έκτακτο Eurogroup που σύμφωνα με πληροφορίες θα διεξαχθεί τη Μεγάλη Πέμπτη, καθώς στο αυριανό Eurogroup που θα διεξαχθεί στο Άμστερνταμ δεν αναμένονται αποφάσεις.

Ενώ φαίνεται πως μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και της κυβέρνησης επιτυγχάνεται μια συμφωνία όσον αφορά τους έμμεσους φόρους, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διαμηνύει ότι τα νέα μέτρα δεν αποτελούν πρόταση της Κομισιόν κι ότι θα εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο μόνο αν επιμείνουν οι άλλες πλευρές αλλά πάντα σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση.

Σχετικά με την διαφωνία με το ΔΝΤ, ο κ. Γιούνκερ θεωρεί ότι πρέπει να γεφυρωθεί ενώ ξεκαθαρίζει πως επιθυμεί το Ταμείο να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς όμως να τίθεται η προϋπόθεση ικανοποίησης του Ταμείου πάση θυσία.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνει αισιόδοξος ότι τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία πρόκειται να δημοσιοποιηθούν την Πέμπτη, θα είναι θετικότερα από ό,τι αναμένεται και θα δικαιώσουν τελικά τις εκτιμήσεις της Κομισιόν.

Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ θεωρεί ότι το ζήτημα του χρέους πρέπει να συζητηθεί, ανεξάρτητα από την διαφωνία Σόιμπλε, επειδή πιστεύει ότι υπάρχει πολιτική ανάγκη. Ωστόσο, ο ίδιος αποκλείει το ονομαστικό κούρεμα ενώ το σενάριο ενός automatic reprofiling, θα εξαρτηθεί από σημεία της συμφωνίας

Χαμηλοί τόνοι από Λαγκάρντ

Από την πλευρά της η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα λέγοντας πως «οι διαφορές της Ελλάδας με τους δανειστές, είναι μικρότερες από ότι γενικά λέγεται».

Παράλληλα η κυρία Λαγκάρντ δήλωσε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Figaro ότι "όλοι οι πιστωτές - Ευρωπαίοι και ΔΝΤ- έχουν από κοινού τη θέληση, ύστερα από όλες τις θυσίες του ελληνικού λαού, να επανασυνδεθεί η χώρα με την ανάπτυξη, να έχει εκ νέου πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να μπορέσει να λειτουργήσει αυτόνομα, θα τολμούσα να πω. Είναι ο κοινός στόχος”.

Η κ. Λαγκάρντ, η οποία θα συμμετέχει στο Eurogroup της Παρασκευής στο Άμστερνταμ για την υπογραφή μιας συμφωνίας, επεσήμανε ότι “αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα θα τακτοποιηθεί”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ