ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τα αποθεματικά των νοσοκομείων

Σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τα αποθεματικά των νοσοκομείων

Λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις της Eurostat για πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, η κυβέρνηση με διαδικασίες εξπρές δίνει εντολή να μαζευτούν τα αποθεματικά των ταμείων των νοσοκομείων προκειμένου να καλυφθούν άλλες ανάγκες τους κράτους.

Η κίνηση αυτή γίνεται στηριζόμενη στην ΠΝΠ του 2015 ενώ βάσει της εντολή, εξαιρούνται μόνο τα χρήματα που προορίζονται για τις ανάγκες του επόμενου δεκαπενθημέρου.

Η απόφαση αυτή πυροδότησε νέα σύγκρουση με την αντιπολίτευση καθώς η Συγγρού εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για «σκούπισμα των ταμείων».

«Το κόστος της ‘’καθυστερημένης’’ διαπραγμάτευσης του κ. Τσίπρα εκτινάχθηκε στα 5,5 δις ευρώ. Την ίδια ώρα, συνεχίζει την εσωτερική στάση πληρωμών που ξεκίνησε πέρυσι και τον αναγκαστικό δανεισμό, ‘’σκουπίζοντας’’ όλα τα ταμειακά διαθέσιμα που έχουν απομείνει. Τελευταίο τους σημερινό ‘’θύμα’’, τα αποθεματικά των Νοσοκομείων, που μεταφέρονται άρον – άρον στην Τράπεζα της Ελλάδας. Οι ήττες είναι αλλεπάλληλες, αλλά η Κυβέρνηση συνεχίζει να θριαμβολογεί».

Άμεση ήταν η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι πρόκειται για μια τακτική που ακολουθείται στις περισσότερες χώρες του κόσμου:

«Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, για λόγους χρηστής διαχείρισης και αποτελεσματικότητας, η διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων γενικής κυβέρνησης γίνεται κεντρικά», σημειώνει το υπουργείο και συνεχίζει υπενθυμίζοντας ότι «τον Νοέμβριο του 2015, το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που προβλέπει, πρώτον τη δημιουργία κοινού ταμείου, και δεύτερον, την υποχρέωση όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης να τοποθετήσουν το αποθεματικό τους εκεί».

Τέλος, σημειώνεται πως «η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί έναν ατυχή αντιπερισπασμό στην επιτυχία των πρωτογενών πλεονασμάτων, την στιγμή που η κυβέρνηση ζητά από τα νοσοκομεία να υλοποιήσουν την τυπική τους υποχρέωση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ