ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικές εξελίξεις μετά το Eurogroup του Άμστερνταμ

Πολιτικές εξελίξεις μετά το Eurogroup του Άμστερνταμ
Eurokinissi- ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αιφνιδιασμός από τα αποτελέσματα του Eurogroup καθώς η ελληνική κυβέρνηση θεωρούσε ότι θα ήταν μία «ήσυχη» συνάντηση κατά την οποία θα πιστοποιούνταν η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και θα ανανεωνόταν το ραντεβού για το έκτακτο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας όπου θα έκλεινε ουσιαστικά η διαπραγμάτευση.

Ωστόσο, οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο μαζί με το ασφαλιστικό και το φορολογικό, η ελληνική Βουλή να νομοθετήσει και τα «προληπτικά μέτρα» ύψους 3.7 δις τα οποία θα πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του 3.5%.

«Δεν μπορείς να νομοθετήσεις για κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί, υποθετικά, στο μέλλον. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε σε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους για να βρεθεί ο μηχανισμός δέσμευσης ώστε να βελτιωθεί η αξιοπιστία για τους Ευρωπαίους πιστωτές και τους διεθνείς επενδυτές και τους Έλληνες πολίτες. Βεβαίως υπάρχουν πολλές ιδέες για το πώς μπορεί να γίνει αυτό», απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε σχετικό ερώτημα για το αν η Ελλάδα προτίθεται να νομοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα.

Μέχρι στιγμής, πάντως, παραμένει ασαφές το αν οι θεσμοί –ή μέρος αυτών – ζητάνε να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα των 3.7 δις ή αν αρκεί μία ρητώς γραπτή δέσμευση μέσα στο πακέτο των δύο νομοσχεδίων, όπως είχε συμβεί, για παράδειγμα στο δεύτερο Μνημόνιο.

Σε κάθε περίπτωση η απαίτηση των δανειστών για έκτακτα μέτρα δημιουργεί προϋποθέσεις σοβαρών πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό.

Οι δύο απόψεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης

Στο κυβερνητικό επιτελείο «ευδοκιμούν» αυτή τη στιγμή δύο απόψεις. Η πρώτη υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αφομοιώσει τα σκληρά μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν –πόσω μάλλον- τώρα που πρέπει να δεσμευτεί και για έξτρα μέτρα. Μιλώντας στο CNN Greece πριν το Eurogroup, ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας έλεγε, μάλιστα, ότι αν οι δανειστές ζητήσουν έστω και τη δέσμευση για επιπλέον μέτρα, χωρίς τη συγκεκριμενοποίησή τους «θα προτιμήσουμε να είμαστε στην αξιωματική αντιπολίτευση».

Η δεύτερη άποψη είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. Η θέση αυτή υποστηρίζει ότι μόνο με αυτό τον τρόπο η οικονομία θα «πάρει μπροστά» και υποστηρίζεται από τα ίδια στελέχη που και το περασμένο καλοκαίρι υποστήριξαν τη ψήφιση του μνημονίου, βασιζόμενοι στην ίδια λογική

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας πως τα πρόσθετα μέτρα δημιουργούν πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση κάτι που πιστοποιείται και από τις αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών αλλά και τάσεων του κόμματος, όπως οι 53+.

Μέχρι χθες ο Αλέξης Τσίπρας συντασσόταν με την ομάδα που ήθελε άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης, όμως οι σημερινές εξελίξεις είναι πιθανόν να τον κάνουν να αλλάξει άποψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ