ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινά μέτρα Ελλάδας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας για τη διασυνοριακή συνεργασία

Κοινά μέτρα Ελλάδας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας για τη διασυνοριακή συνεργασία
Yπουργείο Εξωτερικών

Τη μεταρρύθμιση, αναθεώρηση των προβλέψεων και των κανονισμών του Δουβλίνου καθώς και την αξιοποίηση και ταυτόχρονη στην αξιολόγηση των ΜΚΟ αποφάσισε η τετραμερής σύνοδος Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, πΓΔΜ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη μεταξύ των υπουργών εξωτερικών και εσωτερικών τους με βασικό θέμα τη διασυνοριακή συνεργασία.

Εκ μέρους της Ελλάδας παραβρέθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκας.

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, η συνεργασία αφορά την καταγραφή και τον έλεγχο των διαδρομών μετακίνησης με στόχο να ελέγξουν το trafficking και στην αναζήτηση των ορθών μηχανισμών για τη νόμιμη μετανάστευση και στην αντιμετώπιση μακροχρόνιων προβλημάτων.

Επίσης, συμφώνησαν να ληφθούν ειδικά μέτρα για τη στήριξη ειδικών κοινωνικών ομάδων και ιδιαίτερα για τα ασυνόδευτα παιδιά, που μετακινούνται χωρίς οικογένειες ή που χάνουν τις οικογένειες τους κατά τη μετακίνηση. Στο πεδίο αυτό θα υπάρχει συνεργασία με την Ιορδανία και το Λίβανο.

Συζητώντας τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, είπαν ότι είναι επιτυχημένη καθώς μειώθηκαν ο οι προσφυγικές ροές, συμφώνησαν όμως ότι πρέπει να υπάρξει plan b προκειμένου να αντιμετωπίζουν τυχόν κενά στην εφαρμογή της.

Τέλος, τη συνάντησή μας απασχόλησαν και προβλήματα ασφαλείας που θα αποτελέσουν και το ειδικότερο αντικείμενο της επόμενης συνάντησής των εκπροσώπων των τεσσάρων χωρών, αλλά και θέματα τρομοκρατίας.
Στο περιθώριο της συνάντησης ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ της Αλβανίας κ. Βushati και της πΓΔΜ κ.Πόποσκι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ