ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας, οι δανειστές και στη μέση οι "53"

Ο Τσίπρας, οι δανειστές και στη μέση οι "53"
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Σε τεντωμένο σχοινί κινείται η πορεία της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της η οποία και εισήλθε στην τελική και πιο ευαίσθητη φάση της, λίγα μόλις 24ωρα πριν διαφανεί εάν σε Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη θα "κλειδώσει" η επώδυνη συμφωνία ή η χώρα θα μπει σε νέες πολιτικές περιπέτειες.

Κομβικό ρόλο στην έκβαση των συζητήσεων πιθανότατα θα διαδραματίσει η έκβαση της πίεσης για συγκεκριμενοποίηση και άμεση ψήφιση προληπτικών μέτρων σε περίπτωση που η Ελλάδα αδυνατεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% για το 2018.

Η πρόταση τέθηκε επισήμως στο τραπέζι του Eurogroup την περασμένη Παρασκευή και υπήρξε σύγκλιση όλων των πλευρών η οποία και πήρε τη μορφή ανακοινώσεων από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ αμέσως μετά.

Ο Αλέξης Τσίπρας τις μέρες που είχαν προηγηθεί είχε εστιάσει την δημόσια επιχειρηματολογία του κατά της αναγκαιότητας λήψης επιπλέον μέτρων -ακόμα και στη Βουλή- στα θετικά σημάδια της πορείας της ελληνικής οικονομίας όπως αυτά προέκυψαν από τα στοιχεία της Eurostat.

Πάνω σε αυτή τη βάση στηρίχθηκε και η προσπάθεια διεύρυνσης των πολιτικών συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο μέσω της επίσκεψής του στο Παρίσι για να συναντήσει τον Φρανσουά Ολάντ όσο και δια της τηλεφωνικής του επικοινωνίας με την Άγκελα Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός εστίασε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι μια εκ των προτέρων ψήφιση μέτρων θα αποτελέσει μήνυμα σε αγορές και επενδυτές ότι στην Ελλάδα προεξοφλείται αποτυχία του προγράμματος.

Η επιμονή ωστόσο των δανειστών στο Eurogroup που ακολούθησε φέρνει τον Αλέξη Τσίπρα μπροστά σε ένα νέο σκηνικό τόσο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές όσο όμως και στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο.

Δεν είναι μυστικό -όπως είχε σπεύσει να προαναγγείλει και ο Γιάννης Δραγασάκης- ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι η επιμονή των Ευρωπαίων για λήψη μέτρων από την Αθήνα πέραν της συμφωνίας του καλοκαιριού του 2015 θα της προκαλέσει πολιτικό πρόβλημα.

Η εξήγηση ως προς αυτό φαίνεται ότι βρίσκεται -όπως γράφει η Καθημερινή της Κυριακής- στο γεγονός ότι η ψήφιση τέτοιων μέτρων αποτελεί "κόκκινη γραμμή" για την ομάδα των "53", άτυπος μάλιστα επικεφαλής της οποίας είναι ο ίδιος ο υπουργός των Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μια εβδομάδα πριν σημειώνεται στο δημοσίευμα διεξήχθη μια θυελλώδης συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία οι εκπρόσωπο των "53" που φέρονται να επηρεάζουν 14 βουλευτές, απείλησαν επί της ουσίας με καταψήφιση. Τόσο όμως ο Αλέξης Τσίπρας που ήταν παρών όσο και η πλειοψηφία των μελών φέρονται να αντέτειναν ότι αυτό θα συνεπαγόταν μια "αριστερή παρένθεση" και "μόνιμη παλινόρθωση του κράτους της Δεξιάς".

Η εξέλιξη των πραγμάτων όμως στο Eurogroup φέρνει την πίεση πάλι στο γήπεδο της κυβέρνησης στην οποία ετέθη σαφής απαίτηση για εύρεση και νομοθέτηση -με κάποιο τρόπο- επιπλέον μέτρων 2% του ΑΕΠ ως εχέγγυο ασφαλείας.

Υπό το βάρος της υφέρπουσας πολιτικής αβεβαιότητας και του κόστους που αναλαμβάνεται, η κυβέρνηση από το Σαββατοκύριακο κιόλας έχει ξεκινήσει λεπτομερή ανάλυση των νέων δεδομένων αλλά και της προοπτικής επικύρωσης της συμφωνίας με τους δανειστές τη Μεγάλη Πέμπτη.

Όπως γράφει το Έθνος της Κυριακής επικαλούμενο κυβερνητικά στελέχη, εφόσον οι διαβουλεύσεις επιταχυνθούν τις επόμενες μέρες τότε είναι εφικτή τη Μεγάλη Τετάρτη η σύνταξη ενός staff level agreement με την υπογραφή μάλιστα και του ΔΝΤ.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση πλέον διαπραγματεύεται έναν Ειδικό Μηχανισμό Δέσμευσης που θα αναλάβει την παρακολούθηση της πορείας της οικονομίας και τα αποτελέσματα του 2018 και θα παρεμβαίνει αναλόγων.

Παράλληλα, σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου επιθυμεί στο Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης να δοθεί μια ισχυρή δέσμευση από τους δανειστές για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς αυτό εκτιμά ότι μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο στο σκληρό "εφεδρικό" πακέτο μέτρων.

Τί φέρνει η επόμενη μέρα;

Η τελική έκβαση των συζητήσεων με τους δανειστές για την επικύρωση της συμφωνίας θα κρίνει εν πολλοίς και τις εξελίξεις στην πολιτική σκακιέρα.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να περάσει τον κάβο ώστε -όπως έλεγε κυβερνητικό στέλεχος στο Πρώτο Θέμα της Κυριακής- να μπορέσει να προωθήσει την πολιτική της δίχως τον σκόπελο των αξιολογήσεων, με την επόμενη να τοποθετείται αργά το φθινόπωρο και να μην είναι παρόμοιας δυσκολίας με την τωρινή.

Σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται ότι μια πρώτη κίνηση από το Μέγαρο Μαξίμου θα είναι ένας σαρωτικός ανασχηματισμός με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ετοιμότητα του πρωθυπουργού να ενεργοποιήσει μια νέα ομάδα κρούσης σε καίρια πεδία, στα οποία εκτιμά ότι κρίνεται και η απόδοση της κυβέρνησης.

Μάλιστα ο ανασχηματισμός -σύμφωνα με την εφημερίδα- θα περιλαμβάνει ανοίγματα σε πρόσωπα και εκτός του κομματικού χώρου του ΣΥΡΙΖΑ με αξιοποίηση περισσότερων τεχνοκρατών.

Σε περίπτωση ωστόσο που δεν τελεσφορήσουν οι συζητήσεις για συμφωνία τόσο αναφορικά με την αξιολόγηση όσο και με τη νομοθέτηση νέων μέτρων και δεδομένης της απροθυμίας του κ. Τσίπρα στην υιοθέτηση σεναρίων οικουμενικής κυβέρνησης, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να καταφύγει στο προσφιλές γι' αυτόν "καταφύγιο" των εκλογών.

Όπως γράφουν τα Παραπολιτικά του Σαββάτου, δυο πιθανές ημερομηνίες είναι η 26η Ιουνίου και η 18η Σεπτεμβρίου. Την τάση αυτή -όπως γράφει η εφημερίδα- επικροτούν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και η πτέρυγα των "53".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ