ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γολγοθάς για το Μαξίμου η ψήφιση των μέτρων

Γολγοθάς για το Μαξίμου η ψήφιση των μέτρων

 Οργιώδες παρασκήνιο είναι σε εξέλιξη στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η ηγετική ομάδα προσπαθεί να διαγνώσει τις προθέσεις των βουλευτών απέναντι στα μέτρα που έχουν ετοιμάσει για να εισαχθούν προς ψήφιση στη Βουλή για φορολογικό και ασφαλιστικό, αλλά κυρίως λόγω των μέτρων-ρεζέρβα που ζητούν οι δανειστές.

Κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε στο CNN Greece ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει ΠΑΣΟΚ», εννοώντας ότι δεν προτίθεται στο όνομα ενός καλύτερου πολιτικού μέλλοντος, να διακινδυνεύσει τώρα να θυσιάσει μεγάλες δυνάμεις από το πολιτικό κεφάλαιο του κόμματος. Εάν επιμείνουν οι δανειστές σε οριστικοποίηση της λίστας των μέτρων-ρεζέρβα είναι προτιμότερο να πάμε σε εκλογές και να είμαστε στην αξιωματική αντιπολίτευση, ανέφερε το ίδιο στέλεχος.

Την ίδια ώρα, έχει καταγραφεί το γεγονός ότι η ψήφιση τέτοιων μέτρων αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την ομάδα των «53». Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων, μία εβδομάδα πριν διεξήχθη μία θυελλώδης συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία οι εκπρόσωποι των «53» που φέρονται να επηρεάζουν περισσότερους από δέκα βουλευτές, απείλησαν επί της ουσίας με καταψήφιση. Τόσο όμως ο Αλέξης Τσίπρας που ήταν παρών όσο και η πλειοψηφία των μελών φέρονται να αντέτειναν ότι αυτό θα συνεπαγόταν μια "αριστερή παρένθεση" και "μόνιμη παλινόρθωση του κράτους της Δεξιάς".

Σε μία προσπάθεια να αλλάξει τους όρους της διαπραγμάτευσης και να δημιουργήσει τις συνθήκες μίας πολιτικής λύσης, ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει νέο γύρο τηλεφωνημάτων με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να ενημερώσει τους ξένους ηγέτες και να τους ζητήσει να δείξουν εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση.

Άλλωστε, τη δεδομένη χρονική στιγμή τα προβλήματα είναι πολλά και η πολιτική πίεση μεγάλη. Το Μαξίμου έχει να αντιμετωπίσει και το θέμα της κόντρας Πάνου Σκουρλέτη και Στέργιου Πιτσιόρλα, εξαιτίας των πρωτοβουλιών που παίρνει –όπως υποστηρίζει ο υπουργός Ενέργειας Περιβάλλοντος– ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και οι οποίες κινούνται εκτός συμφωνίας για τις 9+2 ιδιωτικοποιήσεις. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το θέμα θα παραμείνει στάσιμο για όσο διάστημα χρειαστεί και τουλάχιστον έως ότου κλείσει η αξιολόγηση.

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στην κυβέρνηση λόγω ΤΑΙΠΕΔ

«Θύελλα» εξακολουθεί να προκαλεί το θέμα των αποκρατικοποιήσεων στην κυβέρνηση, με το νέο «επεισόδιο» να έχει πρωταγωνιστή τον Πάνο Σκουρλέτη, που εξαπέλυσε επίθεση στον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ ηχηρή παρέμβαση έκανε και η Όλγα Γεροβασίλη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος πήρε θέση στην «κόντρα» του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη και του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα, «αδειάζοντας» τον πρώτο, που νωρίτερα είχε ασκήσει δριμύτατη κριτική στον Στ. Πιτσιόρλα, καταλογίζοντάς του ότι δρα εκτός κυβερνητικής γραμμής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ