ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανυποχώρητη η κυβέρνηση στα προληπτικά μέτρα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα πλην εκλογών

Ανυποχώρητη η κυβέρνηση στα προληπτικά μέτρα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα πλην εκλογών
Στιγμιότυπο από την οδό Ηρώδου Αττικού την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016 EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Ανυποχώρητη εμφανίζεται η κυβέρνηση μπροστά στον όρο των δανειστών να ψηφίσει τώρα τα λεγόμενα μέτρα–κάβα ύψους 3,5 δισ. ευρώ για το ενδεχόμενο δημοσιονομικών αποκλίσεων με αντάλλαγμα το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί τα τελευταία 24ωρα έντονος προβληματισμός για την επιμονή στον προσδιορισμό των προληπτικών μέτρων κι επομένως στην ψήφισή τους και για πρώτη φορά κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίζει να εξετάζει πλέον όλα τα ενδεχόμενα.

Όπως ενημέρωσε αργά το βράδυ της Τρίτης το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ,προκειμένου να ζητήσει την άμεση σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου για την Ελλάδα.

Πρόκειται για πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού για άρση του αδιεξόδου καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά την ώρα που στο Μαξίμου σημειώνουν ότι μέρος των δανειστών θέλει να φτάσει τη διαπραγμάτευση στο χείλος του γκρεμού, κάτι που θα πιέσει την ελληνική πλευρά λόγω έλλειψης ρευστότητας

Οι «εκλογές» αποτελούν ακόμη απαγορευμένη λέξη για το Μαξίμου –άλλωστε ο κυβερνητικός σχεδιασμός δεν τις τοποθετεί πριν από το 2018– ωστόσο κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες ανησυχούν για τις εξελίξεις, αδυνατώντας να κατανοήσουν τις στοχεύσεις των δανειστών.

Όπως και να έχει, ανώτερες κυβερνητικές πηγές επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει στο θέμα των προληπτικών μέτρων, θεωρώντας ότι ο μηχανισμός που έχει παρουσιάσει το Μαξίμου στους εκπροσώπους των θεσμών καλύπτει όλες τις περιπτώσεις για να γίνουν αυτόματες διορθώσεις στα δημοσιονομικά είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω.

Κυβερνητικό στέλεχος σχολιάζει –μιλώντας στο CNN Greece– πως «ο εκβιασμός έχει και τα όριά του» για να προσθέσει πως «εάν θέλει άς έρθει να κυβερνήσει η Βελκουλέσκου ή κάποιος Γερμανός».

Το Μαξίμου γνωρίζει πως τα μέτρα–ρεζέρβα που ζητούν οι δανειστές, βάζοντας μπροστά κυρίως το ΔΝΤ, δεν πρόκειται να περάσουν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ. Ωστόσο, ακόμη κι αν υπήρχε αυτή η πιθανότητα– ο Αλέξης Τσίπρας δεν προτίθεται να προχωρήσει στην ψήφιση προληπτικών μέτρων για να ικανοποιήσει μία «ακατανόητη επιθυμία των δανειστών», εξηγούν συνεργάτες του.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις περί την διαπραγμάτευση κι έτσι εξηγείται και η παρουσία του Δημήτρη Τζανακόπουλου το τελευταίο διήμερο στο ξενοδοχείο όπου λαμβάνουν χώρα οι διαβουλεύσεις με τους τροϊκανούς. Ο στενότατος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα έχει αναλάβει να εξηγήσει στους δανειστές πώς μπορεί να λειτουργήσει η συμβιβαστική φόρμουλα που κατέθεσε η ελληνική πλευρά για τον μηχανισμό ρύθμισης των αποκλίσεων –τον περίφημο «κόφτη»– και συγχρόνως να τους πείσει πως η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει την λήψη προληπτικών μέτρων για να λειτουργήσουν διορθωτικά στους δημοσιονομικούς στόχους.

Η κυβέρνηση δείχνει σχετικά ανήσυχη από τις εξελίξεις. Ωστόσο, πιστεύει ότι δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και ότι μπορεί να φανεί φως στο τούνελ. Σήμερα, το Μαξίμου περιμένει τις απαντήσεις των τροϊκανών στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς σε σχέση με τον μηχανισμό κατόπιν συνεννοήσεως με τους επικεφαλής τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ