ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμο για την Αθήνα το Eurogroup της 9ης Μαϊου

Κρίσιμο για την Αθήνα το Eurogroup της 9ης Μαϊου

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ενημέρωσε τον έλληνα Υπουργό Οικονομικών Ευκλέιδη Τσακαλώτο ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 9 Μαΐου στις 3 μ.μ. 

Η Αθήνα δηλώνει ευχαριστημένη από τη συγκεκριμένη εξέλιξη καθώς στο Μαξίμου θεωρούν ότι έπιασε τόπο η πολιτική πίεση που άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας σύγκληση Συνόδου Κορυφής.

Το γεγονός, βέβαια, ότι η σύνοδος θα γίνει σε περίπου δύο εβδομάδες δείχνει ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση να καλυφθεί στο πεδίο της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης που έτυχε παρασκηνιακής υποστήριξης από την Γαλλία παραμένει στο τραπέζι και αποτελεί δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που το Eurogroup στις 9 Μαΐου δεν καταλήξει, οπότε και θα συγκληθεί αυτομάτως Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης στις 14 ή 15 Μαΐου.

Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο ανέφεραν ότι επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης τις επόμενες ημέρες, με τον πρωθυπουργό να φέρεται να λέει σε συνεργάτες του το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης ότι θα διαψευστούν όσοι πιστεύουν ότι θα επαναληφθούν οι δραματικές ώρες του 2015.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά, από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Εντούτοις και παρά τη συνεχή ενημέρωση για τηλεφωνικές επαφές του πρωθυπουργού με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες, δεν υπήρξε κάποια διαρροή για την κατάληξη της ενδεχόμενης τηλεφωνικής επαφής με Τουσκ.

Βούτσης: Αυτή η Βουλή δεν θα περάσει προληπτικά μέτρα

«Δεν θέλει η κυβέρνηση» να ψηφίσει τα μέτρα-ρεζέρβα, τόνισε σε συνέντευξή του ο Πρόεδρος της Βουλής, επιβεβαιώνοντας το CNN Greece που ανέφερε εδώ και αρκετές ημέρες ότι υπάρχουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης που κάνουν λόγο για "αυτοεκπληρούμενη προφητεία" αν περάσουν από τη Βουλή μέτρα-ρεζέρβα.

« Δεν είναι ότι δεν μπορούμε, δεν θέλουμε να το περάσουμε», είπε ο κ. Βούτσης στη συνέντευξή του στο Βήμα FM, αναφερόμενος στο προληπτικό πακέτο μέτρων που ζητούν οι δανειστές από την ελληνική κυβέρνηση. Η τοποθέτηση του κ. Βούτση ήταν απόλυτη, λέγοντας «δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση, ούτε θα υπάρξει που θα κόψει τα πόδια της σε μία φάση με ενθαρρυντικά μηνύματα για την εποχή μετά την αξιολόγηση. Αλίμονο αν πούμε στους επενδυτές ότι προβλέπεται ότι το πράγμα δεν θα πάει καλά και το 2018 θα υπάρχει άλλο στάτους σε μισθούς, συντάξεις» πρόσθεσε.

Ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι βρισκόμαστε στη «μέθοδο των διαδοχικών προσεγγίσεων, δεν έχει κλείσει κανένας δρόμος, αναγνωρίζουμε όλοι το έδαφος των πραγματικών διαφωνιών και των συσχετισμών δυνάμεων που διαμορφώνεται. Δεν φαίνεται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να υπαναχωρούν στη συμφωνία του καλοκαιριού, πλην Σόιμπλε».

Εκτίμησε ότι τελικά «θα έχει καλή κατάληξη, είμαι αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέσα από την αποδοχή της ελληνικής πρότασης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ