ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προληπτικά μέτρα, χρέος και ΔΝΤ στην ατζέντα του Eurogroup της 9ης Μαΐου

Προληπτικά μέτρα, χρέος και ΔΝΤ στην ατζέντα του Eurogroup της 9ης Μαΐου
Mark Randers/Getty Images/Ideal Images

Να κλείσει το ελληνικό ζήτημα μέχρι τα τέλη Μαΐου θέλουν Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ευρωζώνη, προκειμένου ο Ιούνιος, μήνας διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για το Brexit (23 Ιουνίου), αλλά και των επαναληπτικών ισπανικών εκλογών (26 Ιουνίου), να είναι "ήρεμος" και να μη θυμίζει τον Ιούνιο του 2015.

Προκειμένου να γίνει αυτό θα επιδιωχθεί στο έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαΐου να βρεθεί μια λύση για τα προληπτικά μέτρα και την ελάφρυνση του χρέους που να ικανοποιεί το ΔΝΤ και να αφήνει περιθώρια πολιτικών ελιγμών στην ελληνική κυβέρνηση.

Στόχος είναι η ελληνική κυβέρνηση να θεσμοθετήσει, αμέσως μετά το Eurogroup τα μέτρα του πακέτου των 5,4 δις ευρώ (ασφαλιστικό, φορολογία εισοδήματος, έμμεσοι φόροι) και τον προληπτικό μηχανισμό διόρθωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων που θα αποφασιστεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

Εάν όλα κινήσουν ομαλά και τα μέτρα περάσουν χωρίς προβλήματα από την ελληνική Βουλή τότε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα διαπιστωθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης και θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (άνω των 6 δις ευρώ).

Ουσιαστικά στο έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαΐου θα πρέπει να κλειδώσει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η συναίνεση της Διοίκησης του Ταμείου θα δοθεί αφού πρώτα ξεκαθαριστεί ο τρόπος ενεργοποίησης των προληπτικών μέτρων ύψους 3,5 δις ευρώ που θα οδηγήσουν σε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Ακόμη θα πρέπει να αποσαφηνιστούν και οι λεπτομέρειες (τρόπος και χρόνος) ελάφρυνσης του χρέους με διαδικασία ικανοποιητική για το ΔΝΤ.

Σε κάθε περίπτωση στο Μνημόνιο του ΔΝΤ (Memorandum of Economic and Financial Policies - MEFP) το οποίο θα κατατεθεί προς έγκριση στο ΔΣ του Ταμείου προκειμένου να εγκριθεί η χρηματοδοτική συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, θα περιγράφονται αναλυτικά και τα προληπτικά μέτρα και ο αυτόματος μηχανισμός ενεργοποίησης τους, αλλά και οι κατευθύνσεις ελάφρυνσης του χρέους, καθώς θα αποτελούν μέρος της ανάλυσης βιωσιμότητας που θα εμπεριέχεται στο MEFP.

Άγνωστο παραμένει το πότε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα λάβει τη σχετική απόφαση. Αυτό είναι σημαντικό για την κυβέρνηση Τσίπρα για λόγους πολιτικής διαχείρισης , καθώς εάν τα αποκαλυπτήρια των προληπτικών μέτρων γίνουν νωρίς (θα περιληφθούν στην έκθεση του ΔΝΤ) πιθανώς να οδηγήσουν σε πολιτική αστάθεια.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το Μνημόνιο των Ευρωπαϊκών θεσμών (MoU) δεν θα περιλαμβάνει τα προληπτικά μέτρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ