ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κατρούγκαλος: Είμαι περήφανος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Γ. Κατρούγκαλος: Είμαι περήφανος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση
EUROKINISSI

Περήφανος για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και κάνει λόγο για κοινωνική δικαιοσύνη.

“Είμαι περήφανος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση”, αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και προσθέτει πως “για πρώτη φορά θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες ισονομίας για όλους τόσο σε ό,τι αφορά τις εισφορές όσο και τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, σε μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, στο πλαίσιο ενός και μόνου ασφαλιστικού φορέα”.

“Η δεύτερη θεμελιώδης αρχή της μεταρρύθμισης είναι αυτή της κοινωνικής δικαιοσύνης”, υπογραμμίζει και εξηγεί: “ευμενέστερες ρυθμίσεις εισάγονται μόνο για να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι”, αναφέροντας ως παράδειγμα τους αγρότες.

Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, “καμία κύρια σύνταξη δεν μειώνεται, ενώ και η προσαρμογή των επικουρικών αφορά λιγότερους από το 10% των συνταξιούχων”. “Εφαρμόσαμε, στην ουσία, τους κανόνες που ίσχυαν ως προς τις εισφορές των μισθωτών σε όλους”, λέει ακόμα ενώ παρακάτω αναφέρει πως “οι μόνοι που θίγονται είναι αυτοί που άδικα ωφελούνταν στο παρελθόν από ρυθμίσεις που παραβίαζαν κατάφωρα της αρχές της ισότητας και της ανταποδοτικότητας”.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το αν θα ψήφιζε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, εάν ήταν στην αντιπολίτευση, όπως είπε “θα υπερψήφιζα ένα νομοσχέδιο με τα χαρακτηριστικά σαν αυτό της μεταρρύθμισης” σε περίπτωση που δεν είχε τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Αναφορικά με την αξιολόγηση, ο υπουργός τόνισε πως “ουσιαστικά η αξιολόγηση έχει κλείσει. Κανείς, ούτε το ΔΝΤ, δεν αρνείται ότι ανταποκριθήκαμε πλήρως στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του Ιουλίου”.

“Από τον ουρανό ήρθε η νέα απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για επιπλέον προληπτικά μέτρα. Η απαίτηση αυτή είναι όχι απλώς εκτός της συμφωνίας, αλλά και σε πλήρη αντίθεση με τα πραγματικά δεδομένα, όπως αναδείχθηκαν με την πρόσφατη ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων της Eurostat, που δικαίωσαν πλήρως τις ελληνικές θέσεις”, πρόσθεσε και έκανε σαφές πως “δεν θα πάμε βήμα παραπέρα από τα ήδη συμφωνηθέντα”.

Στα σενάρια περί εκλογών, απάντησε πως “για εκλογές μόνο ο κύριος Μητσοτάκης μιλά και αυτός δεν το πιστεύει”, ενώ σε περίπτωση που γίνει ανασχηματισμός, δεν θα είχε αντίρρηση να μετακινηθεί σε άλλο χαρτοφυλάκιο.

Για τη δήλωσή του για ταξική αποστασία, τόνισε πως ο ίδιος δεν είναι μεγαλοαστός και πως ανήκει στα ανώτερα μεσαία στρώματα.

Τέλος, όσον αφορά το αγγελιόσημο, ο υπουργός ανέφερε ότι “δυστυχώς δεν μπορέσαμε να το σώσουμε στη διαπραγμάτευση λόγω των ιδεοληπτικών εμμονών των δανειστών”, ενώ θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να διασωθεί και να επεκταθεί και στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ