ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε κλίμα πόλωσης ξεκίνησε στη Βουλή η μάχη του ασφαλιστικού

Σε κλίμα πόλωσης ξεκίνησε στη Βουλή η μάχη του ασφαλιστικού
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Εισάγεται σε κλίμα πόλωσης σήμερα το πρωί στην ολομέλεια της Βουλής και τίθεται σε ψηφοφορία αύριο το βράδυ το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.

Η δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ στις Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με την υπερψήφισή του επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ και την καταψήφισή του από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η σημερινή συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί σε κλίμα έντασης την ώρα που η κυβέρνηση έφερε αιφνιδιαστικά και ενόψει Eurogroup το ασφαλιστικό - φορολογικό νομοσχέδιο πυροδοτώντας μαζικές κινητοποιήσεις από τα συνδικάτα.

Η συζήτηση ξεκίνησε στην ολομέλεια στις 10:00 με εισηγητές τους βουλευτές, Κωνσταντίνο Μπάρκα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Βασίλη Οικονόμου από τη ΝΔ.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας η οποία και απορρίφθηκε από τη Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή του ομιλία στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε υπερασπιστικός προς την πολιτική του στο ασφαλιστικό αλλά και επιθετικός προς την αντιπολίτευση.

"Δεσμευτήκαμε να προστατεύσουμε συντάξεις, μισθούς και πρώτη κατοικία και το πετύχαμε" είπε προσθέτοντας πως "αν δεν κάναμε αυτή την παρέμβαση σε λίγα χρόνια θα έπρεπε να έχουμε μαζικές περικοπές σε όλες τις συντάξεις".

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις δηλώσεις του.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας "προσποιείται πως δεν καταλαβαίνει ότι σέρνει, και πάλι, τη χώρα στο σημείο μηδέν" ενώ για "ομιλία ενός πανικόβλητου πρωθυπουργού μπροστά στην λαϊκή κατακραυγή" έκανε με τη σειρά του λόγο το ΠΑΣΟΚ.

Στο μέγαρο Μαξίμου η μοναδική ανησυχία που υπάρχει για την αυριανή ψηφοφορία έγκειται στις προθέσεις του Γιάννη Μιχελογιαννάκη καθώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τοποθετηθεί πρόσφατα και το γεγονός αυτό προκαλεί μία ελαφριά νευρικότητα για μία πιθανή έκπληξη από την πλευρά του.

Ταυτόχρονα, θεωρούν ότι ο βουλευτής Σάκης Παπαδόπουλος θα ακολουθήσει τελικά την κυβερνητική γραμμή παρά τις "προειδοποιητικές βολές" του σε πρόσφατη συνέντευξή του ενώ σε σχέση με την Πρωτοβουλία των 53, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποτελεί μέλος της, "συνυπογράφει" το νομοσχέδιο και είναι πρωταγωνιστής στη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε ακόμα:

Σε φόντο... αφορολόγητου το ξεκίνημα της συζήτησης στη Βουλή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ