ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Aπόλυτη ικανοποίηση στην κυβέρνηση για το χτεσινό Eurogroup

Aπόλυτη ικανοποίηση στην κυβέρνηση για το χτεσινό Eurogroup
EUROKINISSI

Λίγο προτού μπει στο αεροπλάνο για να επιστρέψει στην Αθήνα χθες το βράδυ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έλεγε στους συνομιλητές του:

«Το Εurogroup πήγε καλύτερα απ’ ότι περίμενα» μην κρύβοντας την ικανοποίησή του για την έκβαση της χθεσινής συνεδρίασης.

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωνε για τις θετικές εξελίξεις σε σχέση με την αξιολόγηση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο τονίζοντας ότι εάν όλα πάνε καλά στις 24 Μαΐου και επισήμως θα έχει κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές χωρίς η κυβέρνηση να αναγκαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα και έχοντας εξασφαλίσει δέσμευση για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται πολύ ευχαριστημένο από την εξέλιξη των πραγμάτων και θεωρεί ότι μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες μπορεί σε συνεργασία με τους θεσμούς να καθορίσει όλες τις λεπτομέρειες που θα επιτρέψουν την οριστικοποίηση της συμφωνίας και το κλείσιμο της αξιολόγησης .

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε σχετικά τους πολιτικούς αρχηγούς ξεκινώντας από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία επικοινωνία που χαρακτηρίστηκε μάλλον τυπική, κάτι που αποδίδεται κυρίως στην απροθυμία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει προχθές στη Βουλή στην πρόσκληση του κ. Τσίπρα να συζητήσουν από κοινού το θέμα του χρέους.

Ομοίως ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε για τις εξελίξεις και τους υπόλοιπους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων λέγοντάς τους μάλιστα ότι εάν έχουν απορίες μπορούν να απευθύνονται στον ίδιο για διευκρινίσεις.

Η κυβέρνηση αποφεύγει τους πανηγυρισμούς όμως αισθάνεται ιδιαίτερη ανακούφιση για το γεγονός πως παρά τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ εγκρίθηκε τελικώς η πρότασή της για τον δημοσιονομικό προσαρμογέα κάτι που δεν απαιτεί την νομοθέτηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δις ευρώ για το ενδεχόμενο απόκλισης από τους στόχους. Εφόσον διαπιστώνονται αποκλίσεις –ο έλεγχος θα γίνεται κάθε Μάιο- ο προσαρμογέας θα ενεργοποιείται με αυτόματο τρόπο και θα κόβει οριζόντια από δαπάνες και έσοδα. Μάλιστα στον προϋπολογισμό του 2017 θα υπάρχει σχετική πρόβλεψη.

Η κυβέρνηση επιμένει ιδιαίτερα στο ζήτημα της απομείωσης του χρέους ο οδικός χάρτης για το οποίο θα καθοριστεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου γνωρίζοντας πως μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να δώσει προοπτική στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία και μπορεί να δημιουργήσει ένα εντελώς νέο κλίμα στην ελληνική οικονομία, δίνοντας ανάσα στα δημοσιονομικά της χώρας. Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι αυτός ήταν και ο λόγος που το ζήτημα του χρέους αποτέλεσε κεντρικό διαπραγματευτικό στόχο της κυβέρνησης του σε αντιδιαστολή με την κυβέρνηση Σαμαρά που μιλούσε διαρκώς-όπως σχολίασε- για βιώσιμο χρέος.

Tέλος, στις 13:00 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο όπου ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους υπουργούς για τις τελευταίες εξελίξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ