ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: Αναβολή για μετά το Σύνεδριο

Ανασχηματισμός: Αναβολή για μετά το Σύνεδριο
O Αλέξης Τσίπρας στο βήμα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2013 Eurokinissi

Στο επόμενο στάδιο του σχεδιασμού περνάει η κυβέρνηση μετά τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες αισθάνονται απολύτως δικαιωμένοι καθώς επέμεναν ότι η συμφωνία ήταν κοντά και εξέφραζαν την πεποίθησή τους ότι η πρώτη δέσμη των μέτρων θα περνούσε από τη Βουλή χωρίς την παραμικρή απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Στο Μαξίμου στρέφουν πλέον το βλέμμα τους στο Eurogroup της 24ης Μαΐου αλλά και στην ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων τα οποία υπολογίζεται ότι θα περάσουν από την Ολομέλεια μέχρι τις 20 του μήνα. Αν και το πακέτο μέτρων που πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το επόμενο Eurogroup είναι ιδιαίτερα σκληρό (1% του ΑΕΠ) στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η συμφωνία για το χρέος θα λειτουργήσει ως «τυράκι» στους βουλευτές καθώς κανείς δεν θα καταψηφίσει έχοντας μπροστά του «την επίτευξη του μεγάλου στόχου», όπως χαρακτηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη τη ρύθμιση του χρέους.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά και η αξιολόγηση κλείσει στο επόμενο Eurogroup, ο πρωθυπουργός θα περάσει στο επόμενο στάδιο του σχεδιασμού που περιλαμβάνει συνολική επανεκκίνηση της κυβέρνησης, με έμφαση στην άσκηση της καθημερινής κυβερνητικής πολιτικής. Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας στο σημείο αυτό έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη χθεσινή του ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο δείγμα των προθέσεών του. Επιπλέον, άπαντες θυμούνται ότι στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης ο πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει τους υπουργούς ότι «όλοι αξιολογούνται» και ως εκ τούτου οι όποιος ανορθογραφίες θα διορθωθούν.

Πάει πίσω ο ανασχηματισμός

Αν και ο σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα και του επιτελείου του ήταν αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης να προχωρήσει σε κυβερνητικό ανασχηματισμό, φαίνεται ότι για την ώρα, επικρατούν δεύτερες σκέψεις και μάλλον θα επιβραδυνθεί μέχρι τις αρχές φθινοπώρου.

Οι λόγοι είναι δύο: πρώτον, ο πρωθυπουργός υπολόγιζε το κλείσιμο της αξιολόγησης στις αρχές και όχι στα τέλη Μαΐου και δεύτερον, το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που είχε αρχικά προγραμματιστεί για την άνοιξη αλλά λόγω της διαπραγμάτευσης θα γίνει πιθανότατα στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι με την αξιολόγηση κλειστή και το χρέος «διευθετημένο» θα πάει στο Συνέδριο του κόμματος ιδιαίτερα ενισχυμένος. Άλλωστε, θα είναι το πρώτο που θα γίνει χωρίς την παρουσία εσωτερικής αντιπολίτευσης (Αριστερού Ρεύματος). Στόχος του πρωθυπουργού είναι το Συνέδριο να αποτελέσει μήνυμα ανοίγματος στην κοινωνία και είναι πιθανόν να επιχειρηθούν διευρύνσεις με πολιτικές ομάδες ή προσωπικότητες που θα σηματοδοτούν ακριβώς αυτό το άνοιγμα. Άλλωστε, ήδη σε επίπεδο αυτοδιοίκησης υπάρχουν οι πρώτες «οσμώσεις» που δεν αποκλείεται σύντομα, μάλιστα, να δημιουργήσουν εξελίξεις σε δημοτικά σχήματα που είχαν τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές.

ypourgiko

Πηγή: Eurokinissi

Εκτός όμως από την καταγραφή των νέων εσωκομματικών συσχετισμών και την απαραίτητη επικαιροποίηση των πολιτικών θέσεων του κόμματος το Συνέδριο πριν από έναν ανασχηματισμό μπορεί να λειτουργήσει και ως «κυματοθραύστης» σε πιθανές αντιδράσεις και γκρίνιες από βουλευτές, στελέχη και οργανωμένες τάσεις του κόμματος που εμφανίζονται δυσαρεστημένα από την μέχρι τώρα άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Η αναβολή του ανασχηματισμού πάντως, δεν σημαίνει ότι έχει σταματήσει τον σχεδιασμό και τις σκέψεις για την διαμόρφωση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις ενώ οι επαφές και οι βολιδοσκοπήσεις προσώπων βρίσκονται σχεδόν στην καθημερινή ατζέντα του Μαξίμου. Προς το παρόν, λίγοι υπουργοί είναι αυτοί που αισθάνονται σίγουροι για παραμονή τους στο χαρτοφυλάκιο που διατηρούν σήμερα, καθώς είναι αρκετά πιθανόν να υπάρξουν «καραμπόλες» που θα επιφέρουν μετακινήσεις. Επιπλέον, ο ανασχηματισμός είναι πιθανόν να επιφέρει και σημαντικές αλλαγές στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, για τη λειτουργία της οποίας υπάρχουν αρκετά παράπονα.

Ο πρωθυπουργός επιθυμεί ο ανασχηματισμός να εξασφαλίσει στην κυβέρνηση ευρύτητα κοινωνικής και πολιτικής αποδοχής και ανοίγματα σε οικονομικά κέντρα κυρίως του εξωτερικού κάτι που στο Μαξίμου θωρούν ότι θα διευκολύνει, μαζί με το κλείσιμο της αξιολόγησης, τη διαδικασία των επενδύσεων. Επιπλέον, να επιτύχει τον διεμβολισμό του χώρου της κεντροαριστεράς και να «διευκολύνει» δυνάμεις στον χώρο αυτό που βλέπουν με θετικό μάτι μια συνεργασία ή συμπόρευση με τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ».

Με εκπλήξεις το νέο σχήμα

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό του πρωθυπουργού το ανασχηματισμός θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου ενώ είναι πιθανόν η σύνθεσή του να προκαλέσει εκπλήξεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του CNN Greece η παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών πρέπει να θεωρείται βέβαιη, ενώ σίγουρα θα υπάρχουν δύο νέες είσοδοι από τον χώρο της κεντροαριστέρας, με τις πρώτες σκέψεις να περιλαμβάνουν τα ονόματα του Φώτη Κουβέλη και Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Επιπλέον, δεν πρέπει να αποκλείεται η υπουργοποίηση ανθρώπων που έχουν «κεντροδεξιό» παρελθόν. Βέβαιη πρέπει να θεωρείται η αλλαγή στο υπουργείο Μετανάστευσης με τον Γιάννη Μουζάλα να μετακινείται σε πόστο συμβούλου του πρωθυπουργού ενώ και ο Νίκος Τόσκας μάλλον θα αποχωρήσει, ειδικά μετά τα επεισόδια στη συγκέντρωση της προηγούμενης Κυριακής που προκάλεσαν την αντίδραση της Κουμουνδούρου προς το πρόσωπό του. Τέλος, πιθανότατα αλλαγές θα υπάρξουν και στο υπουργείο Πολιτισμού (με τον Δημήτρη Σεβαστάκη να αποτελεί το φαβορί για να αντικαταστήσει τον Αριστείδη Μπαλτά) ενώ το προγραμματισμένο ταξίδι του Νίκου Παππά για τις ΗΠΑ με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων είναι πιθανόν να προμηνύει αλλαγή και στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Στο Μαξίμου δεν έχει περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία αρχίζει να χαμηλώνει τους τόνους και να μην επιμένει στην άμεση διεξαγωγή εκλογών όμως, όπως σημειώνουν άνθρωποι που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολιτικός που αρέσκεται στις εκπλήξεις και όταν νιώσει ότι είναι η κατάλληλη για αυτόν στιγμή, έχοντας ως σημαντικότερο όπλο στη φαρέτρα του τη διευθέτηση του χρέους, δεν αποκλείεται να αιφνιδιάσει ξανά προκαλώντας εκλογές στο τέλος του χρόνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ