ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόθεν έσχες: Πόσα δηλώνουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Πόθεν έσχες: Πόσα δηλώνουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων για το οικονομικό έτος 2013. 

Από τα πόθεν έσχες των πολιτικών αρχηγών, πλουσιότερος εμφανίζεται ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος ενώ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έχει τα χαμηλότερα εισόδηματα. Αρκετά χαμηλά είναι τα περουσιακά στοιχεία του πρωθυπουργό, ο οποίος έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα 114 τετραγωνικών και μία μηχανή μεσαίου κυβισμού.

Αναλυτικά τι δηλώνουν οι πολτιικοί αρχηγοί

Αλέξης Τσίπρας

Στην περιουσιακή του δήλωση ο πρωθυπουργός δηλώνει εισόδημα 69.324 ευρώ, καταθέσεις στην Εθνική Τράπεζα 7.099 ευρώ, ένα διαμέρισμα 114 τετραγωνικών και μια μηχανή 652 κυβικά.

Δείτε εδώ το pdf με την αναλυτική περιουσιακή κατάσταση του κ. Τσίπρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης:

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλώνει εισόδημα 81.600 ευρώ, καταθέσεις 162.306 ευρώ σε Εθνική Τράπεζα και HSBC, 19 ακίνητα στα Χανιά και ένα αυτοκίνητο που απέκτησε το 2011 και συμμετοχή στην επιχείρηση Κήρυκας Χανίων αξίας 307.150 €. Επιπλέον, το 2013 αγόρασε μετοχές της Samsung αξίας 10.912 δολαρίων, ενώ το 2012 πούλησε ένα οικόπεδο στα Χανιά από γονική παροχή αντί 342.000 ευρώ.

Φώφη Γεννηματά

Η κ. Γεννηματά δηλώνει εισοδήματα δικά της και του συζύγου της ύψους 70.804 ευρώ και επιπλέον καταθέσεις 9.413 ευρώ και 40.248 δολάρια. Στην ίδια ανήκουν ακόμα 29 εγγραφές ακινήτων, 219 τίτλοι μετόχων της Εθνικής Τράπεζας και του Αστέρα συνολικής αξίας 661 € και ένα αυτοκίνητο αξίας 24.561 €.

Πάνος Καμμένος

Ο κ. Καμμένος δηλώνει εισοδήματα δικά του και της συζύγου του ύψους 179. 493 ευρώ, καταθέσεις 44.439 ευρώ, 16 λίρες Αγγλίας, 80 δολάρια. Επιπλέον, δηλώνει συμμετοχή σε επιχείρηση με κεφαλαίο 163.900 ευρώ, ενώ στη δήλωση περιλαμβάνονται 21 εγγραφές ακινήτων, ένα αυτοκίνητο 6.000 κυβικά, ένα αυτοκίνητο 5.000 κυβικά το οποίο βρίσκεται σε ακινησία λόγω αδυναμίας πώλησης, ένα αυτοκίνητο της συζύγου του 2.000 κυβικά και ένα σκάφος 8,3 m φουσκωτό ανοιχτού τύπου.

Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο κ. Κουτσούμπας δηλώνει συνολικά εισοδήματα 44.255 ευρώ, συνολικές καταθέσεις 12.565 ευρώ και 6 εγγραφές ακινήτων.

Νίκος Μιχαλολιάκος

Ο κ. Μιχαλολιάκος δηλώνει εισοδήματα του ίδιου και της συζύγου του 271.050 ευρώ και καταθέσεις του ίδιου και της συζύγου του 183.372 ευρώ. Επιπλέον, στον ίδιο και τη σύζυγό του ανήκουν 10 ακίνητα, ενώ οι δυο τους συμμετέχουν σε δύο επιχειρήσεις.

Τι δηλώνει ο Προκόπης Παυλόπουλος

Συνολικά εισοδήματα ύψους 85.000 ευρώ δηλώνουν από κοινού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του.

Έχουν στην κατοχή τους τέσσερα ακίνητα (δύο οικίες, ένα διαμέρισμα και ένα βοσκοτόπι). Ακόμα, κατέχουν δυο ΙΧ αυτοκίνητα: 2.000 κυβικών και 3.500 κυβικών.

Ο ίδιος δηλώνει καταθέσεις 17,30 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα και η σύζυγός του 7.819 ευρώ σε τρεις τράπεζες.

Τα στοιχεία παραδόθηκαν στους δημοσιογράφους

Πρόκειται για 609 δηλώσεις, οι οποίες υποβλήθηκαν από τον πρωθυπουργό, τους τέως πρωθυπουργούς, υπουργούς, υφυπουργούς, εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, τέως υπουργούς και υφυπουργούς, βουλευτές και ευρωβουλευτές, νυν και τέως, καθώς και από τους υπευθύνους, νυν και τέως, των οικονομικών των κομμάτων.

Τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης παρέδωσε στους δημοσιογράφους ο αρμόδιος για τον έλεγχο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος. Όπως αναφέρεται από την Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, ανατέθηκε η διενέργεια λογιστικής ή οικονομικής πραγματογνωμοσύνης ή άλλων ελεγκτικών πράξεων σε ορκωτούς ελεγκτές λογιστές, οι οποίοι εξέτασαν τις δηλώσεις κι όπου συνέτρεχε λόγος, κάλεσαν τους υπόχρεους, προς παροχή διευκρινίσεων και τελικώς συνέταξαν ατομικές εκθέσεις ελέγχου για κάθε ελεγχόμενο.

Στις εκθέσεις αυτές, μετά από σχετικό έλεγχο, έγινε πλήρης καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, εμπράγματα δικαιώματα σ΄αυτά, μετοχές ημεδαπών ή και αλλοδαπών εταιριών, ομόλογα και άλλες ομολογίες κάθε είδους και τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα κάθε είδους, καταθέσεις σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα, πλωτά, εναέρια και χερσαία μεταφορικά μέσα, καθώς και τυχόν συμμετοχή σε κάθε είδους επιχειρήσεις).

Ο έλεγχος που διενεργήθηκε απέβλεπε στη διακρίβωση του εάν, με βάση τα δηλωθέντα και ελεγχθέντα δεδομένα, η απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων ή η επαύξηση υφισταμένων, εκ μέρους των υπόχρεων, δικαιολογείται από το ύψος των πάσης φύσεως εσόδων αυτών, σε συνδυασμό με τις δαπάνες διαβιώσεώς τους.

Η Επιτροπή, μετά το πέρας του ελέγχου από τους ορκωτούς λογιστές και με βάση την έκθεσή τους και την ηλεκτρονική επεξεργασία των δεδομένων όλων των δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων, διατηρεί αρμοδιότητα για επανέλεγχο των δηλώσεων αυτών, όποτε αυτό καταστεί αναγκαίο.
Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων θα παραμείνουν αναρτημένες στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής για ένα μήνα, δηλ. έως και τις 10 Ιουνίου 2016.

Διαβάστε επίσης:

«Πόθεν έσχες» βουλευτών: Πόσα δηλώνουν βουλευτές και υπουργοί

ΔΗΜΟΦΙΛΗ