ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένει στο αίτημα για εκλογές η ΝΔ

Επιμένει στο αίτημα για εκλογές η ΝΔ

«Ψεύτη» χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορώντας τον πως δεν είχε καμία αυταπάτη και πως εν γνώσει του οδήγησε τη χώρα εδώ που την οδήγησε

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για τον οποίο είπε πως πλέον δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στην κοινωνία παρά μόνο με κλούβες των ΜΑΤ και ζήτησε και πάλι εκλογές για να μην καταστραφεί η χώρα.

Το βασικό πρόβλημα του προέδρου της ΝΔ είναι, όπως είπε, το μίγμα των μέτρων που θα επιβαρύνουν κατά 5 χιλιάδες ευρώ την κάθε οικογένεια κάνοντας λόγο για σημαντικό «τίμημα της ανικανότητας της κυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου» το οποίο το πληρώνει ο ελληνικός λαός.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ είχε προχωρήσει σε μείωση φόρων καθώς είχε συμμαζέψει τις σπατάλες και τις δαπάνες του δημοσίου επισημαίνοντας πως στο τέλος του 16 το ΑΕΠ επί ΝΔ θα ήταν στα 196 δις ενώ τώρα είναι αναμένεται να είναι στα 175 δις ευρώ . «Επιμένουμε πως η κυβέρνηση είναι ανίκανη και πρέπει να φύγει. Το αίτημα για εκλογές είναι πιο επίκαιρο από ποτέ μπας και γλιτώσουμε τα μέτρα που έρχονται» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «ανίκανη» την κυβέρνηση η οποία « δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πολιτών» ενώ επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο και κατηγόρησε πως λέει ψέματα .

«Ο κ. Τσίπρας λέει ψέματα γιατί το κόστος της αυταπάτης ήταν τεράστιος. Δεν μπορεί να λέει ήμουν θύμα πλάνης όταν γνώριζε πολύ καλά και συνειδητά πως οδηγούσε τη χώρα στο γκρεμό. Εμείς θα συνεχίσουμε να ζητάμε με ένταση εκλογές» είπε ξεκαθαρίζοντας πως η ΝΔ δεν θα περιοριστεί μόνο στο να ζητά εκλογές. « Δεν πρόκειται να περιοριστούμε μόνο στο αίτημα για εκλογές. Θα προσπαθήσουμε να συγκροτήσουμε μια πολύ πλατειά συμμαχία που θα πειστεί ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Κάθε μέρα που θα περνά θα γινόμαστε καλύτεροι. Το κόστος για τη χώρα είναι μεγάλο από την παραμονή στην εξουσία της κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη οι εταίροι ζητούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα γιατί κανείς δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση και όπως είπε σε αυτή τη λογική ήρθε και ο «συμπληρωματικός κόφτης.»

«Η λογική του κόφτη είναι σαν να προεξοφλείς την αποτυχία του προγράμματος. Υπήρχε κόφτης και καλώς υπήρχε. Ο συμπληρωματικός γιατί ήρθε;» διερωτήθηκε επισημαίνοντας πως είναι θετικό να υπάρχει ένας μηχανισμός συγκράτησης.

Διατύπωσε όμως επιφυλάξεις για το αν μπαίνει αυτόματα και τί μέτρα θα λαμβάνονται. Μάλιστα εξέφρασε την άποψη πως ο «κόφτης» μπήκε μετά τη διαρροή των συνομιλιών των στελεχών του ΔΝΤ.

«Ξέρω ότι με φθηνά επικοινωνιακά τερτίπια δεν κάνεις πολιτική. Τα πρόσθετα μέτρα μπήκαν τον τελευταίο μήνα» είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Όσον αφορά τη συζήτηση για το χρέος , ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η δέσμευση υπήρχε ήδη από τον Νοέμβριο του 12 και πως η κυβέρνηση δεν πέτυχε κάτι το συγκεκριμένο. «Το ίδιο ανακοινωθέν του Eurogroup έχει επιφυλάξεις. Υπό όρους θα γίνει η συζήτηση. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Το τίμημα που καλούμαστε να πληρώσουμε είναι πολύ βαρύ. Ρητή δέσμευση για το χρέος δεν έχουμε πάρει» είπε ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις και για το κατά πόσο είναι εφικτά τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα, τόσο υψηλά για τόσα χρόνια δεν είναι εφικτά. Θεωρώ ότι είναι κάτι που θα μας καταδικάσει μόνιμα σε πολιτικές λιτότητας και θα μας καταδικάσει σε ένα συνεχές μνημόνιο. Το μίγμα που προτείνει η κυβέρνηση είναι αδιέξοδο. Δίνει έμφαση σε φόρους και καθόλου έμφαση σε μείωση δαπανών» είπε ασκώντας πάντως κριτική και κατά των εταίρων για το γεγονός ότι δέχονται το συγκεκριμένο μίγμα πολιτικής αλλά και για το ότι δεν έχει ξεκινήσει ουσιαστική συζήτηση για το χρέος.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε αρκετές φορές την κυβέρνηση πως κινείται στη λογική των φόρων χωρίς να προχωρά σε μείωση στις σπατάλες ξεκαθαρίζοντας πως η ΝΔ δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις στο δημόσιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ