ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοικτό παραμένει το ζήτημα του χρέους

Ανοικτό παραμένει το ζήτημα του χρέους
Eurokinissi

Μπορεί η κυβέρνηση να καλλιεργεί πανηγυρικό κλίμα αλλά και προσδοκίες για συνολική λύση ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου, όμως είναι αρκετά πιθανό στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης να υπάρξει συμφωνία μόνο κατά το ήμισυ.

Κι αυτό καθώς μπορεί με την ψήφιση των προαπαιτούμενων να συμπληρώνεται το πακέτο των μέτρων και να κλείνει έτσι η αξιολόγηση, όμως κάθε άλλο παρά βέβαιο πρέπει να θεωρείται η συμφωνία στο μέρος του χρέους.

Όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή ο τρόπος διευθέτησης του ελληνικού χρέους παραμένει αγκάθι ειδικά μεταξύ του ΔΝΤ και τον Ευρωπαίων. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το CNN Greece, το ζήτημα αυτό δημιουργεί ανησυχίες στους υπεύθυνους της διαπραγμάτευσης οι οποίοι εκτιμούν ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική.

Παράλληλα, τονίζουν ότι όσο δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση. Επιπλέον, αν και η χθεσινή πρόταση του Κλάους Ρέγκλινγκ για αγορά του τμήματος του χρέους που αναλογεί στο ΔΝΤ από τον ESM, θεωρήθηκε από πολλούς θετική, παράγοντες που βρίσκονται κοντά στη διαπραγμάτευση σημειώνουν ότι «στο διάολο κρύβονται οι λεπτομέρειες».

Παρά το γεγονός ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησαν για παρουσία «οδικού χάρτη για το χρέος» η πιθανότητα να παραταθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο ακόμα και η συζήτηση για τον προσδιορισμό του «οδικού χάρτη» προβληματίζει την κυβερνητική ηγεσία. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες το συγκεκριμένο ζήτημα συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια του πρόσφατου υπουργικού.

Παρέμβαση από τις ΗΠΑ

Πάντως, αν και το Ταμείο δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί, από τις ΗΠΑ συνεχίζουν να έρχονται παρεμβάσεις για το ελληνικό χρέος.

«Μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία, διότι διαφορετικά δεν θα είναι δυνατή η επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας κατά βιώσιμο τρόπο», δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου, Τζέισον Φέρμαν, στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Στην ελληνική κυβέρνηση θα ήθελαν να κλείσουν και τα δύο ζητήματα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που υπάρχουν καθώς ουσιαστικά θα πρέπει να συμβιβαστούν δύο αντιλήψεις: αυτή του Σόιμλε που θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητηθεί τώρα το χρέος και αυτής του ΔΝΤ που χωρίς διευθέτηση δεν μπαίνει στο επόμενο πρόγραμμα. Παράλληλα, σημειώνουν ότι αν το θέμα πάει λίγους μήνες πίσω αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει και ευνοϊκά για την ελληνική πλευρά καθώς οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να είναι βελτιωμένοι τον Σεπτέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ