ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεύτερη ευκαιρία στους υπουργούς η αναβολή του ανασχηματισμού

Δεύτερη ευκαιρία στους υπουργούς η αναβολή του ανασχηματισμού

Μία δεύτερη ευκαιρία μπορεί να θεωρηθεί για ορισμένους υπουργούς της κυβέρνησης, η απόφαση του πρωθυπουργού να αναβάλει για μετά το καλοκαίρι τον σχεδιαζόμενο ανασχηματισμό.

Ο Αλέξης Τσίπρας εισάκουσε, τελικώς, τις προτάσεις εκείνες που έλεγαν ότι θα ήταν άδικο να κριθούν ορισμένοι υπουργοί τώρα καθώς όλο η διαπραγμάτευση που βρισκόταν σε εξέλιξη όλο το προηγούμενο διάστημα δεν επέτρεπε σε αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου να «ξεδιπλώσουν» τη γκάμα της κυβερνητικής πολιτικής.

Ως εκ τούτου, και με δεδομένο ότι στο τέλος του μήνα θα κλείσει η αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό τις πρώτες εβδομάδες του φθινοπώρου «επιτρέποντας» στους υπό κρίση υπουργούς να δουλέψουν μέσα στο καλοκαίρι και να αποδείξουν ότι αξίζουν να παραμείνουν στις θέσεις τους. Άλλωστε, το κλείσιμο της αξιολόγησης αναμένεται να φέρει και «ζεστό χρήμα» στα δημόσια ταμεία κάτι που θα μετατρέψει ευκολότερη την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Σύμφωνα, μάλιστα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη δώσει εντολή σε στενούς του συνεργάτες να αξιολογούν το υπουργικό συμβούλιο.

Επιπλέον, κρίσιμο ρόλο στον επικείμενο ανασχηματισμό θα παίξει και το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει είτε εντός Ιουλίου είτε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο πρωθυπουργός εκτιμά με κλειστή την αξιολόγηση και το χρέος «υπό διευθέτηση» στο Συνέδριο θα μπορέσει χωρίς εμπόδια να «περάσει τη γραμμή του» σε δύο επίπεδα. Πρώτο, στην ενίσχυση της ηγεμονίας του εντός Κουμουνδούρου και δεύτερον, με άνοιγμα του κόμματος σε ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές ομάδες. Στο πρώτο επίπεδο υπάρχει η σκέψη για ψηφοφορία για τον Πρόεδρο του κόμματος από ένα ευρύτερο σώμα και όχι μόνο από το σύνεδρους. Όσον αφορά το δεύτερο, ο πρωθυπουργός επιθυμεί το 2ο Συνέδριο του κόμματος να επικυρώσει τον πολυσυζητημένο «αρραβώνα» με πρόσωπα και κινήσεις από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Άλλωστε, ήδη σε επίπεδο αυτοδιοίκησης υπάρχουν οι πρώτες «οσμώσεις» που δεν αποκλείεται σύντομα, μάλιστα, να δημιουργήσουν εξελίξεις σε δημοτικά σχήματα που είχαν τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές.

Ποιοι είναι υπό κρίση

Εκτός από τη βέβαιη αλλαγή στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιττικής από το οποίο αποχωρεί ο Γιάννης Μουζάλας, αλλαγές αναμένονται στο Ναυτιλίας με τον Θοδωρή Δρίτσα να βγαίνει εκτός υπουργικού, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καθώς ο Νίκος Τόσκας έχει δεχθεί τα πυρά κόμματος και νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε θέσεις αναπληρωτών υπουργών. Επιπλέον, αλλαγή θα γίνει στο υπουργείο Πολιτισμού με τον Δ. Σεβαστάκη να παίρνει τη θέση του Α. Μπαλτά ενώ υπό κρίση βρίσκονται οι Παν. Κουρουμπλής, Ν.Φίλης και Χ.Σπίρτζης. Τέλος, δεν αποκλείεται να υπάρξει αλλαγή και στη θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου με την Ο. Γεροβασίλη να αναλαμβάνει κάποιο υπουργείο.

Ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι στις αρχές του χειμώνα θα βρεθεί μπροστά σε νέα δύσκολα μέτρα, ειδικά σε περίπτωση που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Ειδικά σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που πιθανόν να χρειαστεί να γίνουν στα εργασιακά. Έτσι, επιθυμία του είναι να έχει αφενός ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό πεδίο, βγαίνοντας από το Συνέδριο πανίσχυρος και αφετέρου να δημιουργήσει μια «νέα» κυβέρνηση η οποία θα αποτυπώνει ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες.

Όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή οι ιδιωτικοποιήσεις είναι το μόνο εμπόδιο που μπορεί να δυσκολέψει τον πρωθυπουργό καθώς σε αυτό το ζήτημα ήδη υπάρχουν εσωκομματικές και εσωκυβερνητικές τριβές ενώ στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα κληθεί να υλοποιήσει δύσκολες αποκρατικοποιήσεις. Για αυτό το λόγο δεν θα πρέπει να προκαλέσει έκπληξη αν στο υπουργείο Ανάπτυξης δεν συνεχίσει ο Γιώργος Σταθάκης καθώς ο πρωθυπουργός επιθυμεί εκεί να τοποθετηθεί άνθρωπος «ειδικών αποστολών» και ιδιαίτερα «ισχυρός εντός Κουμουνδούρου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ