ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμβολικής σημασίας η επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα

Συμβολικής σημασίας η επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα
Mikhail Klimentyev/Sputnik/Kremlin via Reuters

Επίσκεψη στην Αθήνα πρόκειται να πραγματοποιήσει στα τέλη Μαΐου ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος, εκτός από τις συναντήσεις που θα έχει με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, θα επισκεφθεί και το Άγιο Όρος, όπου οι Ρώσοι γιορτάζουν φέτος τα χίλια χρόνια της μοναστικής τους παρουσίας.

Η επίσκεψή του αποκτά έντονα συμβολική σημασία με διπλωματικές πηγές να κάνουν λόγο για μια επίσκεψη εργασίας «που εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του αφιερωματικού έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016».

Στην επίσκεψή του στο Άγιο Όρος , ο Ρώσος πρόεδρος είναι πιθανό να είναι μαζί με Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλο.

Από την Αθήνα, ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να περάσει το μήνυμα του ρωσικού ενδιαφέροντος σε επενδύσεις στην Ελλάδα, κυρίως στους τομείς της ενέργειας, των ακινήτων και του τουρισμού.

Η επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί λίγες μέρες μετά τα εγκαίνια που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για την έναρξη της κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ για την μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου, στις 17 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.

Η επίσκεψή Πούτιν θεωρείται πως έχει άμεση σχέση με τα εν λόγω εγκαίνια αφού με αφορμή το μνημόνιο που υπέγραψαν πριν από περίπου δύο μήνες η ΔΕΠΑ, η Edison και η Gazprom για την αναβίωση του ελληνοϊταλικού αγωγού, αλλά και την αρνητική τροπή των σχέσεων της Ρωσίας με την Τουρκία, επιδιώκεται να παρουσιαστεί εναλλακτικός δρόμος μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ, με αγωγό που θα ξεκινά από τη Βουλγαρία και θα διασχίζει την Ελλάδα και την Ιταλία, κόντρα στον TAP.

Επιπλέον, ρωσικές εταιρείες φέρονται να ενδιαφέρονται για συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, η Rosneft ενδιαφέρεται για εμπορική συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ η Gazprom για συμμετοχή σε κοινοπρακτικό σχήμα με τη ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ενδιαφέρον φαίνεται να δείχνουν οι Ρώσοι και για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, οι προετοιμασίες από ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν ήδη ξεκινήσει ενώ στο αεροδρόμιο Μακεδονία όπου θα προσγειωθεί το αεροσκάφος του Ρώσου προέδρου θα μεταφερθεί εξοπλισμός που πέρα από τα θωρακισμένα αυτοκίνητα και τον οπλισμό, περιλαμβάνει και ηλεκτρονικό εξοπλισμό που θα απλώσει ένα «ηλεκτρονικό δίχτυ ασφαλείας».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τον Πούτιν θα συνοδεύουν σε κάθε του βήμα 70 πράκτορες ενώ για την ασφάλειά του θα επιστρατευτούν η ΕΥΠ, κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής και της Κρατικής Ασφάλειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ