ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βεβαιότητα επικρατεί στην κυβέρνηση ότι θα κλείσει η αξιολόγηση

Βεβαιότητα επικρατεί στην κυβέρνηση ότι θα κλείσει η αξιολόγηση
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την Τρίτη 10 Μαΐου 2016 EUROKINISSI

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κυβέρνηση πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Μαϊου και όλα τα στελέχη της, ξεκινώντας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, εκφράζουν την βεβαιότητά τους πως η αξιολόγηση θα κλείσει, παρά τις όποιες διαφορές υπάρχουν ακόμη ως προς το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

Ο πρωθυπουργός θέλει η κυβέρνησή του να είναι προσηλωμένη στον στόχο της ολοκλήρωσης της συμφωνίας και προς τούτο οι οδηγίες του προς το οικονομικό επιτελείο είναι στο μεσοδιάστημα να γίνει ό,τι χρειάζεται ώστε οι εταίροι μας να μην βρουν ανοιχτά ζητήματα στην συνεδρίαση του Eurogroup, ικανά να προκαλέσουν εμπλοκές.

Τις επόμενες ώρες, κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει και τις τελευταίες εκκρεμότητες του πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ, δηλαδή το δημοσιονομικό με τους έμμεσους φόρους, καθώς και την ρύθμιση για τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης και τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και την δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας. Η ψηφοφορία κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει το Σαββατοκύριακο στη Βουλή ώστε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να εμφανιστεί στο Eurogroup με όλο το πακέτο εγκεκριμένο από την πλειοψηφία της Βουλής.

Στο μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του σε κυβέρνηση και κόμμα και αναζητεί τον καλύτερο πολιτικό χρόνο για την διεξαγωγή του 2ου συνεδρίου του κόμματος. Η προσωπική του επιθυμία είναι το «συνέδριο διεύρυνσης» –όπως το χαρακτηρίζει– να διεξαχθεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, ούτως ώστε τον Σεπτέμβριο να προχωρήσει στον κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Θέμα εκλογικού νόμου και τρόικα Μαξίμου

Το Μαξίμου θα ανοίξει σιγά σιγά και το θέμα του εκλογικού νόμου και σήμερα, μάλιστα, αναμένεται συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή ούτως ώστε να δοθούν κάποιες κατευθύνσεις ως προς την φιλοσοφία και αντίληψη που πρέπει να διαπνέει αυτήν την τομή.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός θα συγκροτήσει την τρόικα του Μαξίμου –ή τρόικα εσωτερικού– η οποία και θα αναλάβει την εποπτεία των υπουργείων και την εποπτεία στην παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου. Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει μ’ αυτόν τον τρόπο ανά πάσα ώρα και στιγμή σαφή εικόνα για το έργο των υπουργών και με βάση την αξιολόγησης της εσωτερικής τρόικας θα προχωρήσει και στις αποφάσεις του για τις αλλαγές προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα. Την τρόικα εσωτερικού θα αποτελούν οι Δημήτρης Τζανακόπουλος γενικός γραμματέας στον πρωθυπουργό, Δημήτρης Λιάκος διευθυντής του οικονομικού επιτελείου του πρωθυπουργού και Δημήτρης Παπαπαγιαννάκος συντονιστής του κυβερνητικού έργου που θα αναφέρονται απευθείας στον πρωθυπουργό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ