ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φροντιστήριο στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο

Φροντιστήριο στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο
EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Κοινοβουλευτική ομάδα συγκαλεί αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου που θα ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στο Σαββατοκύριακο και αφορά τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης, το δημοσιονομικό πακέτο 1,8 δισ. ευρώ, τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν εκπέμπει κάποιου είδους ανησυχία για την έκβαση της ψηφοφορίας, άλλωστε η πρόσφατη έγκριση της ασφαλιστικής και φορολογικής μεταρρύθμισης από 153 βουλευτές δεν υποδηλώνει κάποια αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Εξηγήσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις...

Ωστόσο, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι οφείλει να δώσει κάποιες περαιτέρω διευκρινίσεις στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον για τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις, γνωρίζοντας την ευαισθησία αρκετών εξ αυτών απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η προθυμία του Μαξίμου να χαλαρώσει τους βουλευτές της πλειοψηφίας σχετίζεται και με το γεγονός πως οι ίδιοι έχουν προετοιμαστεί για συνολικά εννέα ιδιωτικοποιήσεις και όχι για ένα πακέτο 19 ιδιωτικοποιήσεων που προέκυψε το τελευταίο δεκαήμερο. Άρα, η ενημέρωση που θα γίνει από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στους συναδέλφους του στον ΣΥΡΙΖΑ θα επικεντρωθεί και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και στο θέμα του αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης του λεγόμενου «κόφτη».

Κάθε Απρίλη...έλεγχος

Για τον μηχανισμό κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι αυτός θα ενεργοποιείται τον μήνα Απρίλιο κάθε έτους, μόνο εφόσον διαπιστώνονται αποκλίσεις από τους στόχους. Κι αυτό, επίσης, μόνο στην περίπτωση που η ίδια η κυβέρνηση δεν θα πάρει από μόνη της πρόσθετα μέτρα για να βελτιώσει τα δημοσιονομικά στοιχεία. Ομοίως, η κυβέρνηση θα μπορεί από μόνη της να κάνει βελτιώσεις με εγγραφές στον προύπολογισμό κάθε έτους. Άρα, όπως ευελπιστούν οι ίδιες πηγές, ο μηχανισμός είναι πολύ δύσκολο να ενεργοποιηθεί αυτόματα.

Σε ό,τι αφορά, πάλι, το θέμα του χρέους η κυβέρνηση αποφεύγει να εμπλακεί στην διάσταση που υπάρχει μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ. Από την μία, για την κυβέρνηση είναι καλοδεχούμενη και επιθυμητή η πρόταση του Ταμείου για ονομαστικό κούρεμα του χρέους, γνωρίζει ωστόσο ότι δεν υπάρχουν ελπίδες αυτό το αίτημα να γίνει δεκτό από την Γερμανία.

Από την άλλη, το Μαξίμου δεν επιθυμεί να διαταράξει τις καλές σχέσεις που έχει χτίσει με πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τους ευρωπαίους δανειστές παίρνοντας θέση για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους. Θα ήθελε, όμως, στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης να υπάρξει ένας οδικός χάρτης για το ζήτημα και οπωσδήποτε μία βραχυπρόθεσμη παρέμβαση για την ελάφρυνσή του.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να συζητήσει όλα αυτά τα θέματα κατά τις επαφές του στην Ρώμη με τους κ.κ. Ολάντ και Ρέντσι στο πλαίσιο της συνάντησης των ηγετών ευρωπαϊκών κυβερνητικών κομμάτων της σοσιαλδημοκρατίας. Επίσης, την ερχόμενη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη ενδέχεται να συναντηθεί και με την Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου που διοργανώνει ο ΟΗΕ για το προσφυγικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ