ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικοινωνιακά «τερτίπια» με τον «κόφτη»

Επικοινωνιακά «τερτίπια»  με τον «κόφτη»
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενώ το πολυνομοσχέδιο έρχεται σήμερα στη Βουλή χωρίς να περιλαμβάνει τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης (το λεγόμενο «κόφτη), ο οποίος ανακοινώθηκε χθες πως θα κατατεθεί σαν τροπολογία, η κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί τις αντιδράσεις εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη εκτιμούν ότι υπάρχει συμφωνία για τον "κόφτη" αλλά δεν κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση για να αποφευχθεί η σύγκρουση με τα κόμματα και η "εκμετάλλευση" του θέματος από την αντιπολίτευση.

Η κατάθεση της ρύθμισης για τον "κόφτη" την ύστατη ώρα ώς τροπολογία θα διευκολύνει την κυβερνητική πλειοψηφία στην συζήτηση στη Βουλή, εκτιμούν οι ίδιες πηγές.

Στη σημερινή κλειστή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τους βουλευτές πως «δεν γνωρίζετε πόσο δύσκολες είναι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές».

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης ανακοίνωσαν στους βουλευτές πως ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών θα έχει περιθώριο ενός μήνα πριν τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί ανέφεραν ότι η ενεργοποίηση του «κόφτη» μπορεί να αποφεύγεται καθώς από τη διαπίστωση ενός πιθανού δημοσιονομικού κενού στο μέλλον μέχρι το να αρχίσει να λειτουργεί αυτόματα ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης, υπάρχει ένα χρονικό διάστημα περίπου ενός μήνα, εντός του οποίου μπορεί να κάνει παρέμβαση ο υπουργός Οικονομικών και να προσδιορίσει τους κωδικούς από τους οποίους θα καλύπτεται η απόκλιση του στόχου.

Συνεπώς, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά βουλευτές, «σε περίπτωση απόκλισης, για να φτάσει να ενεργοποιηθεί αυτόματα ο μηχανισμός, αυτό θα σημαίνει ότι ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών δεν θα έχει κάνει απολύτως τίποτα εντός του χρονικού περιθωρίου του ενός μήνα για να διορθώσει την απόκλιση».

Σε κάθε περίπτωση, όμως, είτε με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών, είτε με την ενεργοποίηση του κόφτη θα λαμβάνονται μέτρα. Άλλωστε, η επιβολή του μέτρου του "κόφτη" έχει ως στόχο να αποφευχθεί η ανακολουθία των εκάστοστε κυβέρνησεων έναντι των υποσχέσεων που δίνουν στους δανειστές.

Εκτός του κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη στην ΚΟ μίλησαν ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης και περίπου 20 βουλευτές.

Εξάλλου, η κυβέρνηση προτίθεται να «τρέξει» την κατάθεση των νομοσχεδίων το καλοκαίρι με στόχο να αποδώσουν αυτά και στο τέλος του χρόνου να έχει τη δυνατότητα να επαναδιαπραγματευτεί κάποιους φόρους.

Τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα αφορούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τον αναπτυξιακός νόμο, το λαθρεμπόριο τις αδήλωτες καταθέσεις και την κοινωνική οικονομία.

Πώς θα λειτουργεί ο κόφτης

Οι διατάξεις για τον «αυτόματο κόφτη δαπανών» θα προβλέπουν σύμφωνα με τις πληροφορίες τα εξής:

-Ως το τέλος Απριλίου κάθε έτους θα συντάσσεται έκθεση από το υπουργείο Οικονομικών για τυχόν αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα (0,5% το 2016, 1,75% το 2017, 3,5% του ΑΕΠ το 2018) που διαπιστώθηκαν από την έκθεση της Eurostat.

- Σε περίπτωση αρνητικής απόκλισης, θα καθορίζεται το ύψος των μέτρων και θα ενεργοποιείται αυτόματα ο μηχανισμός.

- Σε 20 ημέρες θα καθορίζονται τα μέτρα – ποιες περικοπές θα γίνουν – ανά κατηγορία δαπανών και θα εφαρμόζονται με προεδρικό διάταγμα.

- Αν δεν υπάρξει προεδρικό διάταγμα, τότε θα γίνεται οριζόντια περικοπή των κονδυλίων του προϋπολογισμού ανεξαρτήτως κατηγοριών, που σημαίνει ότι θα περιλαμβάνονται μισθοί και συντάξεις.

- Η ισχύς των μέτρων θα είναι για έναν χρόνο, ως την επόμενη ανακοίνωση της Eurostat.

- Τέλος, θα υπάρχει ρήτρα διαφυγής για εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. σεισμός και έκτακτες περιπτώσεις).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ