ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Αλλαγή ατζέντας σηματοδοτεί το κλείσιμο της αξιολόγησης

Μαξίμου: Αλλαγή ατζέντας σηματοδοτεί το κλείσιμο της αξιολόγησης
O Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη Reuters

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται σήμερα. Το Eurogroup θα αποφασίσει εάν τελικώς θα επισφραγίσει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και εάν θα δώσει στην χώρα έστω και μία προσωρινή απόφαση για το δημόσιο χρέος.

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε αργά την νύχτα στην Αθήνα από την Κωνσταντινούπολη με στόχο να βρίσκεται από νωρίς το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τους συνεργάτες του, προσηλωμένος στα διαδικαστικά της σημερινής κρίσιμης ημέρας. Να σημειωθεί ότι στην συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο και συμφωνήθηκε να ξεκινήσει διπλωματικός διάλογος ούτως ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα σηματοδοτήσει την αλλαγή της ατζέντας για την κυβέρνησή του, η οποία έχει ταλαιπωρηθεί τους τελευταίους εννέα μήνες από την ψήφιση των μνημονιακών συμβάσεων και την δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Ο πρωθυπουργός έχει πει στους συνεργάτες του ότι εκείνο που προέχει για τον ίδιο είναι να πάρει μπρος η οικονομία και να αναπνεύσει η αγορά με την αποπληρωμή μεγάλου τμήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες. Μάλιστα, το Μαξίμου υπολογίζει ότι τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ μπορούν να δοθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, προκειμένου σε συνδυασμό με την εφαρμογή των waiver από την ΕΚΤ και την σταδιακή ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη.

Το θέμα Κατριβάνου

Η κυβέρνηση δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στο θέμα της Βασιλικής Κατριβάνου, τονίζοντας μέσω στελεχών της πως δεν υπάρχει κανένα πολιτικό πρόβλημα μετά την παραίτησή της. Αντιθέτως, η εξέλιξη με την αποχώρηση της κ. Κατριβάνου φαίνεται πως διευκολύνει την κυβέρνηση καθώς η συγκεκριμένη με την ιδιότητα της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργήσει αρκετές φορές προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματος.

Η Β. Κατριβάνου ανήκε στην ομάδα των 53 και μόλις τον προηγούμενο μήνα καταψήφισε άρθρο για την υπηρεσία χορήγησης ασύλου στο προσφυγικό νομοσχέδιο, ενώ με την εκλογή της νέας κυβέρνησης είχε διαμαρτυρηθεί, εκπροσωπώντας το τμήμα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για την τοποθέτηση του Μάρκου Μπόλαρη ως υφυπουργού, επειδή θήτευσε στο υπουργείο Υγείας επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου, το διάστημα που προέκυψε το θέμα με τις οροθετικές ιερόδουλες.

Το στοιχείο εκείνο που εκνεύρισε τότε το Μαξίμου ήταν ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση της Κουμουνδούρου και του γραφείου Τύπου του κόμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ