ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα ρύθμιση για οφειλές σε ταμεία-εφορία με βάση το εισόδημα

Νέα ρύθμιση για οφειλές σε ταμεία-εφορία με βάση το εισόδημα
Το υπουργείο Οικονομικών EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Νομοθετική πρωτοβουλία ετοιμάζει η κυβέρνηση για νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο στα ασφαλιτικά ταμεία, όσο και στην Εφορία.

Οι δόσεις θα καθορίζονται με βάση τις οικονομικές δυνατότητες των οφειλετών και την πραγματική τους κατάσταση, όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας κ.Τάσος Πετρόπουλος.

Με δεδομένο ότι έχει θεσπιστεί το κοινό μητρώο υπόχρεων φόρου εισοδήματος και καταβολής ασφαλιστικών εισφορών δεν αποκλείεται η νέα ρύθμιση να βασιστεί στην λογική της ενιαίας αντιμετώπισης οφειλών με μία ενιαία δόση που στη συνέχεια θα μοιράζεται στους δικαιούχους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπραχθεί ένα τμήμα από τα 30 δις των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι οφειλές προς το ΙΚΑ φθάνουν τα 17 δις και προς τον ΟΑΕΕ περίπου τα 12 δις.

Όσοι φορολογούμενοι ή και ασφαλισμένοι δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στην ρύθμιση των 100 δόσεων και εγκατέλειψαν τις πληρωμές. Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο η ρύθμιση για τις 100 δόσεις έθετε γενικές προϋποθέσεις για ένταξη, με συνέπεια να ευνοούνται οφειλέτες που δεν χρειάζονταν διευκόλυνση και όχι όσοι είχαν πραγματικά ανάγκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ