ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στο RIA NOVOSTI: Ρωσικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Τσίπρας στο RIA NOVOSTI: Ρωσικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Στις σημαντικές ευκαιρίες που υπάρχουν για συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA NOVOSTI, επ’ ευκαιρία της επίσκεψης του Βλάντιμιρ Πούτιν στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας δεν παραλείπει να τονίσει πως οι ευρωρωσικές σχέσεις είναι επιβαρυμένες λόγω της ουκρανικής κρίσης: «Οι κυρώσεις της ΕΕ και τα ρωσικά αντίμετρα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την εμπορική μας συνεργασία, ωστόσο πεποίθησή μας αποτελεί ότι υπάρχουν τομείς, όπως οι επενδύσεις στις υποδομές, τις μεταφορές και τους λιμένες, αλλά και η ενέργεια και ο τουρισμός, όπου οφείλουμε να εστιάσουμε και μπορούμε να έχουμε πρακτικά, απτά αποτελέσματα.

Έχουμε την πρώτη έκφραση ενδιαφέροντος από ρωσικούς ομίλους για επενδύσεις στην Ελλάδα. Στον τουρισμό, η Ελλάδα αποτελεί εξαιρετικά ασφαλή και φιλόξενο προορισμό. Ξεπεράσαμε τα όποια προσκόμματα δημιουργήθηκαν λόγω της αλλαγής συστήματος θεωρήσεων Σένγκεν, ενισχύουμε τα Προξενεία μας στη Ρωσία με δεκάδες νέα στελέχη και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στη σημαντική ζήτηση που υπάρχει από τους Ρώσους πολίτες να επισκεφθούν την Ελλάδα» λέει ο κ. Τσίπρας και προσθέτει πως είναι απαραίτητη «σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η επανεκκίνηση του διαλόγου για φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων για Ρώσους πολίτες. Στον τομέα της ενέργειας, πέραν της πρόσφατης συμφωνίας Edison-ΔΕΠΑ-Gazprom, σήμερα θα υπογραφεί μια ακόμη σημαντική συμφωνία Rozneft-ΕΛΠΕ».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην γενικότερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας την αισιοδοξία του. «Η πορεία της οικονομίας ήταν κατά πολύ καλύτερη των προβλέψεων. Για το 2016 προβλέπουμε επιστροφή στην ανάπτυξη από το β' εξάμηνο. Ειδικά έπειτα από τις θετικές εξελίξεις του πρόσφατου Εurogroup και την αναμενόμενη τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας, με την προώθηση του νέου επενδυτικού νόμου, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα ξεπεράσουμε για ακόμη μια φορά τις προσδοκίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ