ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονομία και επενδύσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη–Πούτιν

Οικονομία και επενδύσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη–Πούτιν
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, την Πέμπτη 26 Μαΐου 2016 EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Τις «άριστες σχέσεις» και τις «εξαιρετικά θετικές προοπτικές» ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία, συζήτησαν οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχαν στο ξενοδοχείο όπου έχει καταλύσει ο Ρώσος πρόεδρος στα νότια προάστια της Αθήνας.

Ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε επιτυχή και ουσιαστική την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ενώ από την πλευρά του ο εξέφρασε την χαρά που έχει την τιμή να είναι πρόεδρος ενός κόμματος «που όταν βρέθηκε το 2004 στην εξουσία έκανε πολλά για να προωθήσει της ελληνορωσικές σχέσεις».

«Συμφωνήσαμε πολλά πράγματα και είχα μία ουσιαστική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», σημείωσε ο κ. Πούτιν και εξέφρασε τη χαρά του που γνωρίζει προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη.

«Ευελπιστούμε ότι οι εκπρόσωποι του κόμματός σας θα υποστηρίξουν στο κοινοβούλιο τις ελληνορωσικές συμφωνίες», πρόσθεσε.

Απ' την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους πολύ στενούς δεσμούς των δύο χωρών και υπογράμμισε τη διακομματική συμφωνία ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία μπορούν να ενισχυθούν.

Όπως είπε στις δηλώσεις του, ο κ. Πούτιν διέκρινε στην Ελλάδα μια «ιδιαίτερα σημαντική χώρα της ανατολικής Μεσογείου» και ο ίδιος στη Ρωσία μια «σταθερή φίλη χώρα με την οποία μπορούμε και πρέπει να διευρύνουμε τη συνεργασία σε όλους τους τομείς και βέβαια στο σύνολο της οικονομίας».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων εκ μέρους της Ελλάδας και στις «πολλές δυνατότητες που έχει η χώρα να πετύχει σημαντικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς», εφόσον προβεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε χαρακτηριστικά πως το κόμμα του είναι «υπέρμαχος αποκρατικοποιήσεων και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων», για να συμπληρώσει: «Χαιρόμαστε που έστω με καθυστέρηση η κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση».

«Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις από Ρωσία. Η χώρα έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Καλωσορίζουμε το ενδιαφέρον που δείχνετε και προσωπικά για τη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων. Οι οικονομικές σχέσεις μπορούν να πάνε πολύ παραπέρα από τον τουρισμό», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε και στη βοήθεια που μπορει να παράσχει η Ρωσία και στην επίλυση του Κυπριακού.

Τέλος, οι δύο άνδρες, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης αντάλλαξαν απόψεις και για τις “εξαιρετικά ανησυχητικές καταστάσεις” στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ