ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευκαιρία για οικονομική διπλωματία βρίσκει η κυβέρνηση με Βαλς για αρχή

Ευκαιρία για οικονομική διπλωματία βρίσκει η κυβέρνηση με Βαλς για αρχή
Στιγμιότυπο από την υπογραφή ελληνογαλλικής κοινής δήλωσης συνεργασίας μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015 στο Μέγαρο Μαξίμου EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη φθάνει το απόγευμα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, την ώρα που η κυβέρνησή του δέχεται απίστευτες πιέσεις από τα γαλλικά συνδικάτα για την επώδυνη μεταρρύθμιση στα εργασιακά.

Ο Βαλς, μολονότι ακύρωσε το επίσημο ταξίδι του στον Καναδά, το οποίο είχε προγραμματιστεί για τα μέσα Ιουνίου, έρχεται στην Ελλάδα συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χαρλέμ Ντεζίρ, σε μία προσπάθεια να καταδείξει ότι η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο για την χώρα του και εξ αυτού του λόγου επιδιώκει την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Το Μέγαρο Μαξίμου δίνει, επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίσκεψη Βαλς ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Θεωρεί την Γαλλία ισχυρό ευρωπαϊκό εταίρο και πιστεύει ότι η βοήθεια που έχει προσφέρει ο Φρανσουά Ολάντ στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του –τόσο πέρυσι για την υπογραφή της συμφωνίας όσο και φέτος κατά την διαδικασία της αξιολόγησης– είναι σημαντική και χρήζει ανταπόδοσης. Η επίσημη συνάντηση Τσίπρα–Βαλς θα γίνει αύριο το πρωί στο Μαξίμου, όμως απόψε οι δύο πρωθυπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να δειπνήσουν μαζί στο Μουσείο της Ακρόπολης, αφού θα έχει προηγηθεί εκεί ξενάγηση της γαλλικής αντιπροσωπείας.

Το γεγονός πως ο Μανουέλ Βαλς συνοδεύεται από τους κ.κ. Σαπέν και Ντεζίρ καταδεικνύει την επιθυμία της γαλλικής κυβέρνησης να στείλει ένα μήνυμα στήριξης προς την κυβέρνηση Τσίπρα μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και, συγχρόνως, τη βούλησή της να επανακαθορίσει τον «οδικό χάρτη» στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η κυβέρνηση δεν κρύβει ότι η επίσκεψη Βαλς αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία για να σηματοδοτήσει την αλλαγή του οικονομικού κλίματος στην χώρα και να προωθήσει την λεγόμενη οικονομική διπλωματία, αναβαθμίζοντας περαιτέρω τις σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας. Η επίσκεψη αποκτά ιδιαίτερο βάρος, καθώς θα προωθηθούν θέματα που αφορούν τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Γαλλία, την προσέλκυση επενδύσεων, όπως επίσης και την καλύτερη συνεργασία των δύο πλευρών στο μεταναστευτικό.

blas

Το Μαξίμου δεν υποτιμά καθόλου το γεγονός πως η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα σε υποδοχή προσφύγων στο relocation και μέχρι στιγμής έχει παραλάβει 350 ασυνόδευτα παιδιά. Ομοίως, και οι Γάλλοι εταίροι μας δείχνουν πως αντιμετωπίζουν με ενδιαφέρον το μεταναστευτικό, με επίκεντρο την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Τσίπρας και Βαλς μετά τις επαφές τους θα υπογράψουν τον «οδικό χάρτη», ο οποίος επί της ουσίας αποτελεί την εξέλιξη της πολιτικής διακήρυξης που είχαν υπογράψει τον προηγούμενο Οκτώβριο ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος Πρόεδρος στην Αθήνα. Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει συνεργασία σε θέματα μεταρρυθμίσεων στην δημόσια διοίκηση με ανταλλαγή τεχνογνωσίας, διαχείρισης δημόσιας περιουσίας, όπως επίσης και μεταρρυθμίσεις στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τι ενδιαφέρει τους Γάλλους

Η συνεργασία των δύο χωρών επεκτείνεται σε θέματα τουρισμού, πιστοποίησης, εμπορίου και υποδομών. Για παράδειγμα, οι Γάλλοι ενδιαφέρονται για συνεργασία στα αεροδρόμια, τους σιδηροδρόμους, τους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των απορριμμάτων, της αειφόρου ανάπτυξης και της διαχείρισης υδάτων, της ψηφιακής οικονομίας, της αγροτικής οικονομίας και των εναλλακτικών καλλιεργειών. Επίσης, η συνεργασία περιλαμβάνει την χορήγηση υποτροφιών, συνεργασία των ελληνογαλλικών ινστιτούτων και επιμελητηρίων, την διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας και θέματα πολιτισμού.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, θα ενισχυθεί η συνεργασία εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών για σύσταση σωμάτων συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, trafficking , όπως επίσης και η συμμετοχή Γάλλων στην Frontex.

Συνεργασίες θα προωθηθούν και στους τομείς δικαιοσύνης, εσωτερικής ασφάλειας και άμυνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ