ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το προσωπικό στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα

Το προσωπικό στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα
Eurokinissi

Προτού καλά - καλά κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και ξεμπλοκάρει η δόση των 7,5 δις ευρώ το Μέγαρο Μαξίμου αρχίζει να στρέφει το βλέμμα του προς τους φθινοπωρινούς μήνες όταν θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα εργασιακά.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι εξίσου δύσκολη γι’ αυτό και μέλημά της είναι να αναστρέψει το κλίμα στην κοινωνία μέσα στο καλοκαίρι ποντάροντας στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός ήδη αισθάνθηκε την ανάγκη να διασαφηνίσει ότι η κυβέρνησή του δεν προτίθεται να κάνει υποχωρήσεις για τα εργασιακά και μάλιστα στην συνέντευξή του στην ΕφΣυν ανέφερε ότι θα υπάρξουν κόκκινες γραμμές, ανάλογες με εκείνες που τράβηξε για το θέμα των κύριων συντάξεων και την προστασία της πρώτης κατοικίες με άξονα την προστασία των εργαζομένων.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το Μαξίμου προκαλεί την Νέα Δημοκρατία να καταθέσει δημοσίως τις προτάσεις για τα εργασιακά και ότι επιπλέον ανέδειξε τα όσα είπε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη με συνέντευξή της και τα οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συνιστούν πρόταση για απολύσεις στο δημόσιο, απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και γενικώς επικράτηση μίας ζούγκλας στα εργασιακά.

Αρκεί ένα τρίμηνο;

Το προσωπικό στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα αφορά τον τομέα της ανάπτυξης. Ο πρωθυπουργός έχει αναγάγει ως κυρίαρχο μότο της «επόμενης ημέρας» το «Δίκαιη Ανάπτυξη» σε μία προσπάθεια να πείσει πως όλη η διαδικασία για την ανασυγκρότηση της χώρας θα γίνει με γνώμονα την κοινωνική προστασία και την ενίσχυση των ασθενέστερων.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι οι τρεις μήνες του καλοκαιριού δεν αρκούν για να υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα στον αναπτυξιακό τομέα και στις επενδύσεις, γι’ αυτό και δεν θεώρησε σκόπιμο να προχωρήσει άμεσα σε έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες επιθυμεί να διατηρήσει ένα κλίμα ισορροπίας στο εσωτερικό της κυβέρνησης και γι’ αυτό απέφυγε άμεσες αλλαγές μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης δίνοντας συγχρόνως μία ευκαιρία στους υπουργούς να «τρέξουν» τα θέματά τους χωρίς την πίεση της αξιολόγησης. Επιπλέον θεωρεί ότι ανακατατάξεις αυτήν την στιγμή στο κυβερνητικό σχήμα θα προκαλούσαν καθυστερήσεις και θα επιβράδυναν τις επιδόσεις των υπουργών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ