ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιες αλλαγές ζητούν οι θεσμοί στα εργασιακά

Ποιες αλλαγές ζητούν οι θεσμοί στα εργασιακά
EUROKINISSI/ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Οι αλλαγές στη νομοθεσία για τα εργασιακά είναι τα ανοιχτά ζητήματα που έχει να διαπραγματευτεί η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές, με την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης η οποία πρόκειται να ξεκινήσει από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Οι δανειστές θεωρούν ότι στην Ελλάδα υπάρχει προστατευτικό εργασιακό πλαίσιο και στο στόχαστρο τους μπαίνει το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, αλλά και ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού

Οι θεσμοί ζητούν κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, ωστόσο προκειμένου να αποφευχθεί νέος γύρος αντιδράσεων, προτείνεται τα μέτρα να ισχύσουν μόνο στις νέες προσλήψεις, ενώ για τους ήδη εργαζόμενους το ποσό των δύο μισθών vα επιμερισθεί στους υπόλοιπους δώδεκα.

Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στην εφημερίδα «Έθνος», δεν έχει τεθεί θέμα κατάργησης 13ου και 14ου μισθού στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τα εργασιακά και κάνει λόγο για «κατασκευασμένες ειδήσεις, που προσπαθούν να παρατείνουν την αβεβαιότητα».

Αλλά και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης από την πλευρά του διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν τίθεται ζήτημα 13ου και 14ου μισθού”, ενώ παράλληλα επανέλαβε ότι “δεν πρόκειται να γίνει καμία κατάργηση”.

Επιπλέον, επανέλαβε πως για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα ομαδικών απολύσεων, ενώ σχετικά με τις αλλαγές στα εργασιακά που πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο διευκρίνισε πως οι εργοδότες βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με τους δανειστές, λέγοντας "πολλά από αυτά που ζητούν οι δανειστές, βρίσκουν σύμφωνους τους εργοδοτικούς φορείς".

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας πως είναι αντίθετος στην περικοπή του 13ου και 14ου μισθού. “Δεν βάζω θέμα μείωσης 13ου και 14ου μισθού. Οι μισθοί είναι ήδη χαμηλοί. Υπάρχουν άλλες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν”, είπε φέρνοντας ως παράδειγμα τον συνδικαλιστικό νόμο.

Ομαδικές απολύσεις

Όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις, οι δανειστές ζητούν άρση των περιορισμών των ομαδικών απολύσεων για μεγάλες επιχειρήσεις και κατάργηση του υπουργικού βέτο. Επιπλέον, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης υπάρχει η πρόταση για μεταφορά στον ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας της απόφασης για τις ομαδικές απολύσεις.

Άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στο μνημόνιο του καλοκαιριού πως με επικεφαλής μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων (Επιτροπή Σοφών), θα επανεξετάσει το θεσμικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας και ειδικότερα τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση (συνδικαλιστικός νόμος) και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ώστε να ευθυγραμμίσει το νομοθετικό της πλαίσιο με τις βέλτιστες πρακτικές σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι το 2010 η Ελλάδα άλλαξε τα όρια πέρα από τα οποία οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές, από 5 εργαζόμενους για επιχειρήσεις 20-50 ατόμων και 2-3% για επιχειρήσεις πάνω από 50 άτομα, σε 6 εργαζομένους για επιχειρήσεις 20-150 εργαζομένων και 5% για επιχειρήσεις άνω των 150 εργαζομένων. Παρόλα αυτά, οι αποκλίσεις ανάμεσα στην ελληνική και την κοινοτική νομοθεσία παραμένουν, με την Ελλάδα να μην έχει φτάσει στο επίπεδο της σχετικής κοινοτικής οδηγίας του 1998.

Οι θεσμοί θεωρούν ότι η άρση των περιορισμών των ομαδικών απολύσεων θα βοηθήσει στην αναδιάρθρωση των τραπεζών καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 150 ατόμων. Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, επιδιώκει επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σημαντικό ρόλο ανάμεσα σε θεσμούς και κυβέρνηση αναμένεται να παίξει η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, στο οποίο έχουν προσφύγει οι εργοδότες και η οποία θα εκδοθεί μέχρι τον Σεπτέμβρη.

"Κόκκινη γραμμή" τα εργασιακά λέει η κυβέρνηση

Αναφορικά με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις κατά τη δεύτερη αξιολόγηση, ο Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει με συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί την εργασία, όπως έκανε για την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις.

"Η εμπλοκή, άλλωστε του ευρωκοινοβουλίου, αλλά και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας στις διαπραγματεύσεις διευρύνει τις συμμαχίες που έχουμε ήδη διαμορφώσει", σημειώνει υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να βάζει "κόκκινες γραμμές" και να τις υπερασπίζεται αποτελεσματικά, όπως δεν έκανε τα προηγούμενα πέντε χρόνια.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Μιλώντας στην εφημερίδα "Αγορά" ο κ. Σκουρλέτης τονίζει πως "το θέμα των εργασιακών σχέσεων είναι κορυφαίο ζήτημα για την κυβέρνηση μας, είναι κάτι παραπάνω από κόκκινη γραμμή. Δε θα αποδεχθούμε επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων επί των ημερών μας και εκείνο που επιδιώκουμε είναι να περιορίσουμε δραστικά την αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, βελτιώνοντας τη θέση των εργαζομένων".

Διαβάστε επίσης:

«Αλλάξτε τα όλα» στα εργασιακά, λένε οι δανειστές

ΔΗΜΟΦΙΛΗ