ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επεισοδιακή υποδοχή Κοτζιά στην Αλβανία από Τσάμηδες

Επεισοδιακή υποδοχή Κοτζιά στην Αλβανία από Τσάμηδες

Επεισοδιακή υποδοχή στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά κατά την επίσκεψή του στο αλβανικό ΥΠΕΞ στα Τίρανα, επεφύλαξαν περίπου 150 Τσάμηδες διαδηλωτές.

Μάλιστα οι συγκεντρωμένοι - επιχείρησαν να εμποδίσουν την είσοδο του Νίκου Κοτζιά στο κτίριο του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου είχε συνάντηση με τον ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι.
Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Τσαμουριά, μητέρα μας, περίμενέ μας» και «καταργήστε το εμπόλεμο».

Επειδή η κατάσταση ήταν τεταμένη η αστυνομία απομάκρυνε τους συγκεντρωμένους. Πάντως αυτοί συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα. ως και την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που πρακτικές αυτού του είδους από αλβανικής πλευράς τορπιλίζουν επισκέψεις κορυφαίων αξιωματούχων της Ελλάδας, γεγονός που δεν περνάει απαρατήρητο από την ευρωπαϊκή και γενικότερα την διεθνή διπλωματία.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ η συνάντηση των δύο υπουργών έγινε σε καλό κλίμα. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη, έναν κοινό μηχανισμό, ο οποίος θα κινηθεί εντατικά για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων, με βάση μία κοινή δέσμευση και μία κοινή ατζέντα, ώστε σύντομα να αποδώσει τους πρώτους καρπούς.

Στόχος όλων των ενεργειών μας, όπως είπε ο κύριος Μπουσάτι στην κοινή συνέντευξη Τύπου θα είναι πως θα βρούμε λύσεις. Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε μέχρι εδώ, πρόσθεσε, ευχαριστώντας τον έλληνα ΥΠΕΞ και επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική επιλογή από το να βρούμε λύσεις. Δεν είναι προς το συμφέρον της Αλβανίας να μην έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, την οποία θεωρεί στρατηγικό της εταίρο, επισήμανε ο επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας.

Ο κύριος Κοτζιάς από την πλευρά του τόνισε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να κινηθούν με κουλτούρα διαλόγου και συναίνεσης, δηλαδή με ευρωπαϊκό τρόπο. Πρόσθεσε ότι η πρόταση για τον οδικό χάρτη στηρίζεται στα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο χώρες, είπε ο κύριος Κοτζιάς, πρέπει να σηκώσουν το μεγάλο βάρος της ενταξιακής πορείας των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. βγάζοντας τα βαρίδια του παρεθλόντος από πάνω τους και συμβάλλοντας σε αυτή την κατεύθυνση. Ο κύριος Κοτζιάς ευχαρίστησε τον Αλβανό ομόλογό του για τους ανοιχτούς ορίζοντες - που όπως είπε- έχει ο κύριος Μπουσάτι και επισήμανε ότι όταν συζητούν για τις διαφορές των δύο πλευρών, αυτό γίνεται πάντα με βάση την κουλτούρα του δημοκρατικού διαλόγου. Οι διεθνείς συμφωνίες επισήμανε ο κύριος Κοτζιάς, στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και παράγουν διεθνείς δεσμεύσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ