ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς σε UNESCO: Πρόκληση το Κοράνι στην Αγιά Σοφιά - Προστατέψτε το μνημείο

Κοτζιάς σε UNESCO: Πρόκληση το Κοράνι στην Αγιά Σοφιά - Προστατέψτε το μνημείο
Julian Finney/Getty Images/Ιdeal Image (Σύνθεση CNN Greece)

Σοβαρή πρόκληση, χαρακτηρίζει ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά και ζητεί από την UNESCO, σε επιστολή του που αποκαλύπτει το CNN Greece, την προστασία του μνημείου προκειμένου να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του.

Ειδικότερα, σε αυστηρή επιστολή που έστειλε ο επικεφαλής της Ελληνικής διπλωματίας στις 6 Ιουνίου 2016 στη Γενική Διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα εκφράζει την ανησυχία του για τη μετατροπή του μνημείου σε μουσουλμανικό τέμενος.

Ο κ. Κοτζιάς χαρακτηρίζει «σοβαρή πρόκληση» για την πολυπολιτισμική κληρονομιά της Τουρκίας την προσπάθεια της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και υπογραμμίζει ότι η Αγία Σοφία από το 1935 λειτουργεί ως μουσείο.

Στα επιχειρήματα που προβάλει ο κ. Κοτζιάς στην κ. Μπόκοβα, πέραν του ότι ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς η Αγιά Σοφιά τελεί υπό την προστασία της UNESCO, αναφέρει δηλώσεις τούρκων πολιτικών και δη μελών της κυβέρνησης, τα οποία δεν κρύβουν ότι θέλουν να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί.

GettyImages 72623341

Πηγή: Burak Kara/Getty Images/Ideal Image

Ειδικότερα, ο κ. Κοτζιάς αναφέρεται στις σχετικές δηλώσεις του πρώην αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς και υπενθυμίζει τις διαδηλώσεις που γίνονται στις 29 Μαΐου, ημέρα Άλωσης της Πόλης, έξω από την Αγιά Σοφία όπου Τούρκοι ζητούν να εισέλθουν εντός για να προσευχηθούν και ζητούν επιτακτικά την μετατροπή της σε τέμενος.

Ο κ. Κοτζιάς ζητά από την κ. Μπόκοβα να ενθαρρύνει την προστασία και την ακεραιότητα του συμβόλου της Ορθοδοξίας και σημαντικότατου μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνουν στο CNN Greece, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει σε διεθνές επίπεδο την κοινή γνώμη για την προκλητική ενέργεια της Τουρκίας δίχως να ανάγει το θέμα σε διμερές επίπεδο.

«Η Αγιά Σοφία είναι ένα μνημείο που ανήκει στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και πρέπει όλοι μας να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να το προστατεύσουμε. Η ανάγνωση του Κορανίου σε αυτό το σπουδαίο μνημείο δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα που αφορά στις σχέσεις των δύο χωρών», επισημαίνουν διπλωματικές πηγές στο CNN Greece.

Το CNN Greece σε ρεπορτάζ του στις 6 Ιουνίου είχε εκτενώς παρουσιάσει το επιτακτικό αίτημα τούρκων πολιτικών για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.

Το 2013, μεταξύ άλλων, ο πρώην αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, εξέφραζε σε κάθε ευκαιρία την επιθυμία του να δει την Αγιά Σοφιά να λειτουργεί ως τέμενος. Απευθυνόμενος μάλιστα στους δημοσιογράφους την αποκαλούσε συχνά-πυκνά τζαμί

«Αυτή τη στιγμή στεκόμαστε στο τζαμί της Αγιάς Σοφιάς... βλέπουμε μια μαραζωμένη ΑγιάΣοφιά την οποία ευχόμαστε να δούμε σύντομα να «χαμογελά», είχε πει χαρακτηριστικά κατά την τελετή εγκαινίων του Carpet Museum, που βρίσκεται κοντά στην Αγία Σοφία.

Διαβάστε επίσης:

Κοράνι στην Αγιά Σοφιά: Ανησυχούν οι Ελληνες της Πόλης

Ελληνική αντεπίθεση στο σήριαλ με το Κοράνι στην Αγιά Σοφιά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ