ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σηκώνει το γάντι η Αθήνα

Σηκώνει το γάντι η Αθήνα

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στα εθνικά θέματα καθώς η Αθήνα δεν επιθυμεί να αφήσει αναπάντητες τις προκλήσεις των τελευταίων ημερών από Άγκυρα και Τίρανα.

Τόσο το ελληνικό ΥπΕξ όσο και η Προεδρία αποφάσισαν να παρέμβουν καθώς από τη μία η Τουρκία με την ανάγνωση του Κορανιού εντός Αγιάς Σοφιάς και από την άλλη η Αλβανία με το ζήτημα των Τσάμηδων έχουν θορυβήσει τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, να δήλωσε σε στενούς του συνεργάτες ότι «η πρόκληση της Τουρκίας δεν στρέφεται μόνο κατά της Ελλάδας, αλλά ευθέως κατά του ευρωπαϊκού και του εν γένει δυτικού πολιτισμού. Ας αναλογιστούμε ότι η Αγία Σοφία είναι μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO».

Με βάση το δημοσίευμα της Real News, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη: «Αν η Αλβανία σέρνεται πίσω από τους συνεργάτες και τους νοσταλγούς των ναζί, είναι δικό της ζήτημα. Αλλά σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να "πουλάει" φιλία στην Ελλάδα».

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της επιστολή του Νίκου Κοτζιά προς της UNESCO που αποκάλυψε το CNN Greece βάσει της οποίας ζητούσε την προστασία του μνημείου προκειμένου να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του.

Ειδικότερα, σε αυστηρή επιστολή που έστειλε ο επικεφαλής της Ελληνικής διπλωματίας στις 6 Ιουνίου 2016 στη Γενική Διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα εκφράζει την ανησυχία του για τη μετατροπή του μνημείου σε μουσουλμανικό τέμενος.

Ο κ. Κοτζιάς χαρακτηρίζει «σοβαρή πρόκληση» για την πολυπολιτισμική κληρονομιά της Τουρκίας την προσπάθεια της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και υπογραμμίζει ότι η Αγία Σοφία από το 1935 λειτουργεί ως μουσείο.

Στα επιχειρήματα που προβάλει ο κ. Κοτζιάς στην κ. Μπόκοβα, πέραν του ότι ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς η Αγιά Σοφιά τελεί υπό την προστασία της UNESCO, αναφέρει δηλώσεις τούρκων πολιτικών και δη μελών της κυβέρνησης, τα οποία δεν κρύβουν ότι θέλουν να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί.

Η χθεσινή πρόκληση των Αλβανών οπαδών

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται οι παρεμβάσεις των ελληνικών Αρχών για το θέμα που προέκυψε με το πανό που ανέβηκε από Αλβανούς οπαδούς και κατηγορεί την Ελλάδα για γενοκτονία στην Τσαμουριά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ευστράτιος Ευθυμίου, έκανε λόγο για προβοκατόρικες ενέργειες από περιθωριακούς κύκλους που είναι δυσαρεστημένοι από την προσέγγιση Ελλάδας-Αλβανίας και από την επίσημη παραδοχή από το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα Τσαμουριάς. «H ανάρτηση πανό με προβοκατόρικο και προκλητικό περιεχόμενο στον αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας συνιστά θρασύτατη ενέργεια» ανέφερε ο κ. Ευθυμίου και τόνισε πως η πρόκληση αυτή καταφανώς παραβιάζει τους κανονισμούς της UEFA που είναι υπεύθυνη για την αποτροπή ανάρτησης συνθημάτων με προκλητικό περιεχόμενο και η οποία θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την τιμωρία των υπευθύνων.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε πως προβαίνει ήδη σε αυστηρές παραστάσεις διαμαρτυρίας προς την UEFA και τους Γάλλους διοργανωτές από τους οποίους, όπως τόνισε, «αναμένουμε εξηγήσεις γιατί, παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, δεν απετράπη η είσοδος του συγκεκριμένου προκλητικού πανό».

Παράσταση γίνεται, επίσης, όπως προσέθεσε, και προς την αλβανική κυβέρνηση, «από την οποία αναμένουμε να καταδικάσει την απαράδεκτη και προκλητική αυτή ενέργεια».

Τέλος, επιστολή διαμαρτυρίας προς την UEFA απέστειλε και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής με την οποία εκφράζει την εντονότατη διαμαρτυρία της ελληνικής κυβέρνησης για «το προκλητικό, συκοφαντικό και ανιστόρητο περιεχόμενο του πανό».

Αναλυτικά η ενημέρωση από τη ΓΓΑ:

Με αφορμή την προκλητική ανάρτηση πανό με περιεχόμενο κατά της χώρας μας στον σημερινό αγώνα του EURO 2016, μεταξύ των εθνικών ομάδων Αλβανίας - Ελβετίας, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον γενικό γραμματέα της UEFA κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη.

Η επιστολή, η οποία κοινοποιείται στην FIFA και την ΕΠΟ, αναφέρει τα εξής:

"Σας εκφράζω την εντονότατη διαμαρτυρία της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ανάρτηση πανό με περιεχόμενο προκλητικό, συκοφαντικό, ανιστόρητο και προσβλητικό για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του σημερινού αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2016.

Διερωτώμεθα, πως είναι δυνατό να υλοποιήθηκε η παραπάνω ιταμή ενέργεια, με την οποία καταστρατηγήθηκαν οι αυστηρότατοι σχετικοί κανονισμοί της ΟΥΕΦΑ, απόλυτα γνωστοί σε όλες τις Εθνικές Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες, και ακόμα περισσότερο, πως συνέβη κάτι τέτοιο εν μέσω εφαρμογής αυστηρότατων ελέγχων ασφαλείας και υλοποίησης ενός ευρύτατου σχεδιασμού λήψης προληπτικών μέτρων για την αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών.

Αναμένουμε, εκ μέρους της ΟΥΕΦΑ τη σαφή καταδίκη της ενέργειας αυτής, την άμεση και αυστηρή εφαρμογή των προβλεπομένων από τους κανονισμούς κυρώσεων για τα φαινόμενα αυτά και τους υπευθύνους, και κυρίως τη λήψη μέτρων εκ μέρους σας, ως διοργανώτρια αρχή, προκειμένου να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες προβοκατόρικες ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ