ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογικός νόμος: τα σενάρια, οι συσχετισμοί, οι χειρισμοί

Εκλογικός νόμος: τα σενάρια, οι συσχετισμοί, οι χειρισμοί
REUTERS/Michalis Karagiannis

Η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δις εξασφαλίστηκε, το κυβερνητικό πρόγραμμα για την Δίκαιη Ανάπτυξη παρουσιάστηκε, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έρχεται με το "πακέτο" του στην Αθήνα την Τρίτη, και ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει τα επόμενα βήματά του.

Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι σαφές.

Το Μαξίμου βάζει τον πήχη ψηλά και προσδιορίζει τον χρονικό ορίζοντα ως την χρονιά της πλήρους ανάκαμψης της χώρας, υπονοώντας με αυτόν τον τρόπο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έχει πρόθεση να πάει τις εκλογές όσο πιο πίσω γίνεται αλλά συγχρόνως να διεκδικήσει και την επόμενη τετραετία.

Γίνεται σαφές πως ένα από τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός για την υλοποίηση των επιδιώξεών του θα είναι ο νέος εκλογικός νόμος. Η κατεύθυνση είναι η απλή αναλογική με τη διατήρηση του πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός πολιτικού κόμματος στη Βουλή. Φαίνεται όμως πως η κυβέρνηση δεν αποκλείει την πιθανότητα να δεχτεί την θέσπιση ενός μπόνους κάποιων εδρών, το οποίο θα διατίθεται μόνο εφόσον το πρώτο κόμμα ή ο κυβερνητικός συνασπισμός θα συγκεντρώνουν ποσοστό που θα υπερβαίνει το 40%.

Θεωρητικά ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έχει πρόβλημα να παρουσιάσει αυτήν την πρόταση στα άλλα πολιτικά κόμματα του κοινοβουλίου. Η Δημοκρατική Συπαράταξη δείχνει να αποδέχεται μία τέτοια λογική στο εκλογικό σύστημα, η Ένωση Κεντρώων έχει δηλώσει πως θα ακολουθήσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές, ενώ το Ποτάμι έχει δηλώσει ξεκάθαρα στο παρελθόν πως επιθυμεί ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα επομένως θα συζητούσε μία εκδοχή με διατήρηση μπόνους.

Όμως το Μαξίμου χρειάζεται και τις ψήφους του ΚΚΕ για να περάσει τον εκλογικό νόμο με 200 βουλευτές χωρίς να υπολογίζει τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Εδώ θεωρητικά θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα καθώς ο Περισσός επιθυμεί αποκλειστικά την πλήρη και ανόθευτη απλή αναλογική και την εξάλειψη του πλαφόν για την είσοδο στην Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας ξέρει ότι όχι μόνο δεν θα βρει την συναίνεση της ΝΔ στις αλλαγές που θέλει να προωθήσει, αλλά ότι πιθανότατα θα την βρει και απέναντί του καθώς η ηγεσία της Συγγρού έχει διαμηνύσει πως δεν θα συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Παρ΄ όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αισιόδοξος και πιστεύει ότι μπορεί με τους κατάλληλους χειρισμούς να συγκεντρώσει μία διακομματική συναίνεση που θα τού επιτρέψει να περάσει τον νέο εκλογικό νόμο με τα απαιτούμενα 2/3 ώστε αυτός να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.

Άλλωστε έως τότε -καθώς η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι εκλογές θα αργήσουν- ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο θα ανακάμψει αλλά συγχρόνως θα καταφέρει να ανακτήσει την χαμένη αξιοπιστία του

ΔΗΜΟΦΙΛΗ