ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Μουζάλας: Στόχος η επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου

Γ. Μουζάλας: Στόχος η επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου
EUROKINISSI/ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Ένας στους δύο μετανάστες στα ελληνικά νησιά έχει εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα ανέφερε στη Βουλή ο Γιάννης Μουζάλας, επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου, φτάνοντας τις 150 την ημέρα από 70 που είναι σήμερα.

Στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Τάσσου ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχθηκε πως παρά τη μείωση των ροών στη νησιωτική Ελλάδα (8.000 έναντι 15.000) η κατάσταση παραμένει δύσκολη, καθώς έχει αλλάξει η ψυχοσύνθεση των προσφύγων. «Νόμιζαν ότι θα περάσουν στην Ευρώπη για να πιούν νερό από τη βρύση, αλλά δεν το κατάφεραν και οι προσδοκίες τους έχουν ματαιωθεί, υπάρχει απελπισία, τα χρήματα τους τελειώνουν», ανέφερε και ξεκαθάρισε πως όσοι δικαιούνται ασύλου θα προωθηθούν στην ενδοχώρα και οι υπόλοιποι θα επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.

Ανακοίνωσε παράλληλα, τη δημιουργία 500 θέσεων για ασυνόδευτα παιδιά, αλλά και την ύπαρξη εθελοντικού προγράμματος για την οικειοθελή επιστροφή μεταναστών στις χώρες προέλευσης τους.

Σε ότι αφορά στα κρούσματα παραβατικότητας στα hot spot είπε πως σε ένα βαθμό είναι φυσιολογικά τα φαινόμενα αυτά, καθώς «δεν είναι όλοι καλοί άνθρωποι, δημιουργούνται μικρομαφίες, ενώ υπάρχουν κάποιοι που πίνουν και προσπαθούν να βάλουν ναρκωτικά και έχουμε αψιμαχίες». Πρόσθεσε ωστόσο, πως «μπορεί να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αυτά, να «χτυπήσεις» το κακοποιό στοιχείο και να προστατέψεις τις οικογένειες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ