ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατατέθηκε στη Βουλή ο εκλογικός νόμος

Κατατέθηκε στη Βουλή ο εκλογικός νόμος
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Λίγες ώρες προτού επιστρέψει ο Αλέξης Τσίπρας στην Ελλάδα από το ταξίδι του στην Κίνα, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή την πρότασή της για τον εκλογικό νόμο, η οποίος προβλέπει απλή αναλογική, κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και ψήφο στα 17. Στόχος, να έχει ψηφιστεί έως τις 20 Ιουλίου.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή την Πέμπτη το πρωί και θα συζητηθεί με κανονικές διαδικασίες.

Στους διαδρόμους της Βουλής μιλούσαν για μια κίνηση στρατηγικού χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ που "βλέπει" όχι στις επόμενες εκλογές, καθώς φαντάζει απίθανη η υπερψήφιση του απο 200 βουλευτές, αλλά στις μεθεπόμενες με προφανή στόχο να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση κυβερνητικών σχημάτων.

ΝΔ, Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξη λένε "όχι" στις προτάσεις της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Μιλούν για σχέδιο ακυβερνησίας, κατηγορώντας την ότι αναζητεί συμμάχους στη Χρυσή Αυγή. Η ΝΔ χαρακτήρισε τις κυβερνητικές προτάσεις "οπερέτα", εκτιμώντας ότι στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να ανακόψει την πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την εκλογική νίκη και το σχηματισμό βιώσιμης κυβερνησης.

"Εμείς νοιαζόμαστε για την κυβερνησιμότητα και τη σταθερότητα", σχολίασε προ ημερών στον ΣΚΑΙ η Φώφη Γεννηματά, την ίδια ώρα που εντός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επιβεβαιώθηκε το ρήγμα, καθώς ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος δηλώνει ότι με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, θα στηρίξει την απλή αναλογική. Για θεσμικό έγκλημα μίλησε το ΠΟΤΑΜΙ που ζητά αναλογικό μπόνους.

Το ΚΚΕ επιμένει στην απλή και άδολη αναλογική με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών αλλά και του πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Θετικά απέναντι στις κυβερνητικές προτασεις στέκεται μόνον η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, που στήριζε πάντα την απλή αναλογική και ζητά κυβερνήσεις συνεργασίας.

Ερωτηματικό παραμένει η στάση της Χρυσής Αυγής με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να αναφέρει προ ημερών ότι δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι και ότι η Βουλή λειτουργεί με 300 βουλευτές.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα και με το τελευταίο άρθρο του νομοσχεδίου, η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών απαιτεί τη θετική ψήφο τουλάχιστον 200 βουλευτών, προκειμένου να ισχύσει από τις ερχόμενες εθνικές εκλογες, ενώ η διάταξη για την ψήφο στα 17 θα ισχύσει άμεσα, αρκεί να ψηφιστεί από 151 βουλευτές.

Η αιτιολογική έκθεση

Το bonus των 50 εδρών

Ψήφος στα 17

Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Ειδική έκθεση για κρατικές δαπάνες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ