ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο "καυτός" Ιούλιος της Βουλής

Ο "καυτός" Ιούλιος της Βουλής

Με τις μηχανές αναμμένες στο φουλ θα πορευτεί η κυβέρνηση τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού και πριν η Βουλή διακόψει τις εργασίες της για λίγες ημέρες τον Αύγουστο.

Το νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου που καθιερώνει την απλή αναλογική, καταργεί το μπόνους των 50 εδρών και δίνει δικαίωμα ψήφου στους 17άρηδες, φέρνει τα κόμματα σε θέση μάχης από σήμερα το απόγευμα κιόλας, όπου ξεκινά η συζήτησή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Με μόνο σύμμαχο την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και το «ναι» του Θανάση Θεοχαρόπουλου από τη ΔΗΜΑΡ στην απλή αναλογική που επιβεβαίωσε το ρήγμα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η εφαρμογή του νέου νόμου στις αμέσως επόμενες εκλογές φαντάζει ως όνειρο θερινής νυκτός, αν δεν συγκεντρώσει τις απαραίτητες 200 ψήφους.

Λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης στην επιτροπή πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες διευκρίνισε ότι εάν το άρθρο 4 που προβλέπει την άμεση ισχύ του νόμου, «περάσει» με 200 ψήφους, αυτομάτως και οι υπόλοιπες διατάξεις θα ισχύσουν άμεσα, ακόμη και αν δεν έχουν εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται.

Σε κάθε περίπτωση, «καυτό» από κάθε άποψη αναμένεται όλο το επόμενο 20ήμερο, καθώς πέραν του εκλογικού νόμου που θα ψηφιστεί στις 20 Ιουλίου από την Ολομέλεια της Βουλής, πεδίο ανάφλεξης αποτελεί και η πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το 6μηνο Βαρουφάκη στο τιμόνι της οικονομίας και το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο 3ο μνημόνιο. Η συζήτηση της πρότασης, σύμφωνα με απόφαση της Διάσκεψη των Προέδρων, προγραμματίστηκε για τις 26 Ιουλίου, ταυτόχρονα με την επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε σήμερα η ΝΔ για τις αποκαλύψεις Γκαλμπρέϊθ γύρω από το «Plan X».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ