ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καλοκαίρι - βουνό» για την κυβέρνηση

«Καλοκαίρι - βουνό» για την κυβέρνηση
Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Την ατζέντα του καλοκαιριού θέλει να διαμορφώσει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να μην σύρεται πίσω από τα γεγονότα.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να εκπέμψει το μήνυμα προς την κοινωνία πως η κυβέρνηση εργάζεται και μάλιστα ότι το έργο της αποδίδει καρπούς και δεν περιορίζεται στην τυπική υλοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων που απορρέουν από την περσινή συμφωνία.

Εξ αυτού του λόγου μόλις ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση το Μαξίμου έσπευσε να ανακοινώσει τις πρωτοβουλίες της για μεγάλες θεσμικές τομές που ξεκινούν από τον εκλογικό νόμο και φθάνουν ως τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Το ταξίδι στην Κίνα ολοκληρώθηκε με επιτυχία σύμφωνα με την εκτίμηση των κυβερνώντων όμως δεν αρκεί για να θεωρηθεί ότι η κυβέρνηση έχει φέρει την ανάπτυξη κι έχει πετύχει την προσέλκυση ξένων επενδυτών. Επομένως μέσα στο καλοκαίρι και περί τα τέλη του Ιουλίου -αρχές Αυγούστου ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει και πάλι στο εξωτερικό, σε πιο κοντινούς προορισμούς αυτήν την φορά και θα επισκεφθεί Βουλγαρία και Λετονία σε μία προσπάθεια σύσφιγξης των διμερών σχέσεων με δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει μεγάλη έμφαση στην λεγόμενη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και πιστεύει ότι τα ανοίγματα της κυβέρνησης του σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως το Ιράν, η Κίνα και η Ρωσία θα αποδειχθούν χρήσιμα για την Ελλάδα πρωτίστως σε θέματα ανάπτυξης. Μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι θα επισκεφθεί για μία ακόμη φορά την Αίγυπτο για συνομιλίες με τον Αλ Σίσι.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να ταξιδέψει, εάν αυτό χρειαστεί, και στο Παρίσι εφόσον ο Φρανσουά Ολάντ πραγματοποιήσει τελικώς την συνάντηση των ηγετών των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης που βρίσκονται στην κυβέρνηση ή συμμετέχουν σε κυβερνητικούς συνασπισμούς.

Προς το παρόν αυτό που απασχολεί τον πρωθυπουργό είναι να ολοκληρωθεί η ψήφιση του εκλογικού νόμου, ώστε στις 24 Ιουλίου ο ίδιος να παρουσιάσει τις προτάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι ακόμη κι αν ο εκλογικός νόμος δεν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 200 ψήφους για να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές, η κατάσταση για την κυβέρνηση θα είναι win win με τον ίδιο μάλιστα να εμφανίζεται ως ο πρωθυπουργός που πέρασε από την Βουλή την απλή αναλογική, υλοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς.

Επομένως το Μαξίμου εκτιμά ότι μόνο να κερδίσει έχει από την αλλαγή του εκλογικού νόμου καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συγχρόνως θα κριθεί και η αξιοπιστία των κομμάτων της αντιπολίτευσης . Λίγες ημέρες αργότερα ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει την πρόταση του για την Συνταγματική Αναθεώρηση στην οποία πιθανότατα θα ενσωματώσει και την ιδέα για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την βάση. Αυτή η πρόταση ενδεχομένως να συνοδευτεί και από την άποψη πως θα πρέπει να ενισχυθούν οι αρμόδιοτητες του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα χωρίς βεβαίως να τίθεται θέμα αλλαγής του πολιτεύματος.

Αξιολόγηση, διεύρυνση και στο βάθος...ανασχηματισμός

Στο μεταξύ εντός του Ιουλίου αναμένεται στην Αθήνα και ο Επίτροπος επί των Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση ούτως ώστε σταδιακά να ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την δεύτερη αξιολόγηση. <υπάρχουν πολλά μικρά ζητήματα που πρέπει να προχωρήσουν> αναφέρει ανώτατη κυβερνητική πηγή που θεωρεί ότι η σχέση της Ελλάδας με την Κομισιόν βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο και ότι η ΕΕ θα βοηθήσει την χώρα στις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου με τους θεσμούς για τα εργασιακά.

Τον Αύγουστο η κυβέρνηση θα δώσει εξετάσεις καθώς θα κριθεί το θέμα των τηλεοπτικών αδειών γύρω στις 10 του μήνα. Η κυβέρνηση επιμένει ότι οι άδειες για παραχώρηση συχνοτήτων που θα δοθούν θα είναι τέσσερις κάτι που σχετίζεται με την διαφημιστική πίτα αλλά και με την βούληση της κυβέρνησης να ανέβουν οι τιμές χορήγησης των αδειών από τα χτυπήματα των υποψηφίων.

Λίγες ημέρες ξεκούρασης θα υπάρξουν γύρω στον Δεκαπενταύγουστο κι αμέσως μετά θα αρχίσει η προετοιμασία του Μαξίμου για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός θα κάνει ανοίγματα για την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινώντας όπως όλα δείχνουν με τον Φώτη Κουβέλη με τον οποίο ο ίδιος έχει πει ότι θέλει να συμπορευθεί.

Ο ανασχηματισμός συντηρείται διαρκώς από την κυβέρνηση ως μία πρωθυπουργική πρωτοβουλία, όμως κανείς δεν τον βλέπει πριν από τον Σεπτέμβριο. Εκτός κι αν υπάρξει αιφνιδιασμός και επιλεγεί ως κίνηση περί τα τέλη Αυγούστου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ