ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Ομπάμα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Ομπάμα
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό πρόεδρο twitter

Μισή ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Βαρσοβία. Στην ατζέντα των συνομιλιών κυριάρχησε το ελληνικό πρόγραμμα, το ζήτημα του χρέους, το μεταναστευτικό, αλλά και το Κυπριακό.

Στη συνάντηση μετείχαν και μέλη τόσο της ελληνικής όσο και της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην πολωνική πρωτεύουσα, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο να είναι παρόντες.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στον Μπαράκ Ομπάμα την αναγκαιότητα να λυθεί το ζήτημα του χρέους, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα χρειάζεται ενέργειες για να επιστέψουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη, για να λάβει την κατανόηση του Αμερικανού προέδρου ο οποίος δεσμεύθηκε ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλλουν στην επίτευξη μιας συμφωνίας για το χρέος, που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην Ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΔΝΤ, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε στον Μπαράκ Ομπάμα ότι τα μέτρα που προτείνονται δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά, καθώς οι μεταρρυθμίσεις είναι ιδιαίτερα σκληρές, αναγνώρισε όμως ότι η πρόταση του Ταμείου για το χρέος μπορεί να αποτελέσει βάση προς συζήτηση.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε επίσης γνωστή την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Αθήνα, μαζί με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού.

Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Μπαράκ Ομπάμα για τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για να βοηθήσει τους πρόσφυγες, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει οι έλληνες πολίτες προς τους ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους και βρίσκονται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα. Ο Μπαράκ Ομπάμα φάνηκε να είναι ενημερωμένος για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό και εξήρε το ρόλο της Ελλάδας στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο για την ειδική ατζέντα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ζητώντας μάλιστα και στήριξη από τις ΗΠΑ προς την κατεύθυνση αυτή.

obama tsipras2

Ενήμερος και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό εμφανίστηκε ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος αφού εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα αυτό, δεσμεύτηκε ότι και οι ΗΠΑ θα ασκήσουν επιρροή προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι δύο κοινότητες μπορούν να βρουν τη λύση, αρκεί να φύγουν από το νησί οι ξένοι στρατοί και να καταβληθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις.

Πάντως λίγο πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες, ο πρωθυπουργός ανέβασε στο twitter φωτογραφίες του με τον Μπαράκ Ομπάμα.

obama tsipras

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπενθύμισε επίσης την αλληλεγγύη που επιδεικνύει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ ακόμα κι αν δεν συμφωνεί με όλα τα επιχειρήματα των Συμμάχων της, τονίζοντας ότι η χώρα μας αναμένει να υπάρξει αλληλεγγύη και για τις δικές της ανησυχίες ασφαλείας.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

O Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα σήμερα, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις και ο Πρόεδρος Ομπάμα ενθάρρυνε την Ελλάδα να συνεχίσει την εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

"Ο Πρόεδρος εξήρε τη συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης και ενθάρρυνε μια μακροπρόθεσμη αμυντική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ-Ελλάδας", δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ