ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νικήτας Κακλαμάνης: «Εθνικό έγκλημα η απλή αναλογική και η κατάργηση του 3%»

Νικήτας Κακλαμάνης: «Εθνικό έγκλημα η απλή αναλογική και η κατάργηση του 3%»
Eurokinissi/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Εθνικό έγκλημα» χαρακτήρισε την απλή αναλογική και την κατάργηση του 3% ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος σε συνέντευξή του, προέβλεψε πως ο Αλέξης Τσίπρας δε θα καταφέρει να εξασφαλίσει, τελικά, τις 200 για τον εκλογικό νόμο.Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε υπέρμαχος του μπόνους των 50 εδρών ενώ δεν απέκλεισε εκλογές το φθινόπωρο.

Ως προς τα του κόμματός του, ο αντιπρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πως «η πείρα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι πολύ μεγάλη και πρέπει να βρεθεί τρόπος συνεχούς επαφής με τον κ. Μητσοτάκη» ενώ, αναφερόμενος στον Άδωνι Γεωργιάδη, τόνισε πως «δεν δεν μπορεί να υποκαταστήσει ούτε τον κ. Μητσοτάκη, ούτε την Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Ευτυχία Αδηλίνη του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο κ. Κακλαμάνης εκτίμησε πως η κυβέρνηση δε θα καταφέρει να εξασφαλίσει τις τρεις ψήφους για τους 200, ώστε να εφαρμοστεί ο νέος εκλογικός νόμος πριν από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση: «Πιστεύετε αλήθεια ότι ο απλός κόσμος ενδιαφέρεται για το αν ο κ. Τσίπρας καταφέρει να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους, για τον εκλογικό νόμο; Πλέον στα χέρια τους όλοι έχουν τα χαράτσια της εφορίας, μέχρι τέλη Αυγούστου έρχονται κι' αυτά του ΕΝΦΙΑ (που θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να μη ξεχνιόμαστε), ο ΦΠΑ είναι ήδη στο 24% κι ακολουθούν τα τέλη κυκλοφορίας. Το σύνολο των φόρων, που θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες ως το τέλος του 2016 θα ξεπεράσει τα 30 δις. Εσείς, πείτε μου αλήθεια, θα σκεφτόσαστε τις 3 ψήφους, που χρειάζεται ο κ. Τσίπρας; Αν πάντως, επιμένετε σε μία απάντηση, νομίζω ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Τσίπρας θα υποστεί κοινοβουλευτική ήττα».

Ερωτώμενος για τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας και την τακτική τού «όχι» σε όλα, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε: «Κατ' αρχήν, να ξεκαθαρίσουμε, ότι η ΝΔ δεν λέει όχι σε όλα. Δεν ταχθήκαμε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων ευθύς εξ' αρχής; Για θυμηθείτε τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση. Ούτε ...μισό ''ναι''. Πάμε παρακάτω. Να καταργηθεί, λοιπόν, το μπόνους των 50 εδρών. Πέστε μου εσείς, πώς θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Εδώ, δύο κόμματα υπάρχουν και διαγκωνίζονται μεταξύ τους, θα μπορέσουν να συμφωνήσουν τέσσερα και πέντε; Αν αποκτήσαμε μέσα σε λίγες μέρες τέτοια κουλτούρα, τότε εκπλήσσομαι. Απλή αναλογική και κατάργηση του 3% είναι εθνικό έγκλημα. Παρά ταύτα η πρόταση του Ποταμιού για το μπόνους, ίσως θα μπορούσε να συζητηθεί».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση: «Μην ψάχνετε, να βρείτε διχόνοιες στη παράταξη μας. Έχουμε έναν νέο αρχηγό, που θα πρέπει πρώτα να κριθεί, για ότι κάνει ή και για ότι δεν κάνει. Η ΝΔ από τη μέρα που την ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής φημιζόταν για τη δημοκρατικότητα και τη πολυφωνία της. Νομίζετε ότι είναι τυχαίο που όσοι επιχείρησαν να τη διασπάσουν γύρισαν ξανά στις τάξεις της; Πιστεύετε, ότι είναι σύμπτωση, που μετά από 7 χρόνια Μνημονίων, παρέμεινε στο 30%, ενώ άλλα κόμματα διαλύθηκαν; Αυτό το δέντρο έχει βαθιές ρίζες, δεν ξεριζώνεται...Η πείρα του Βαγγέλη είναι μεγάλη και πρέπει να βρεθεί τρόπος συνεχούς επαφής με τον κ. Μητσοτάκη».

Ως προς την άποψη του Αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη πως ο πρωθυπουργός σπεύδει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, φοβούμενος το Ειδικό Δικαστήριο, ο βουλεύτης της ΝΔ ήταν σαφής: «Ο κ. Γεωργιάδης μπορεί να έχει τις δικές του απόψεις, αλλά ούτε τον κ. Μητσοτάκη, ούτε την κοινοβουλευτική ομάδα μπορεί να υποκαταστήσει».

Ο κ. Κακλαμάνης εκτίμησε πως το μέλλον της κυβέρνησης «θα φανεί τους επόμενους 3,5 μήνες...» ενώ, ως προς την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, πως δηλαδή, αν ο ΠτΔ δεν εκλέγεται μετά από 3 ψηφοφορίες στη Βουλή, τότε ο λόγος (πρέπει) να δίνεται στον λαό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ