ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καυγάς για το τσουνάμι τροπολογιών στη Βουλή

Καυγάς για το τσουνάμι τροπολογιών στη Βουλή
Eurokinissi-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Κύματα αντιδράσεων προκάλεσε στη Βουλή το «τσουνάμι» υπουργικών τροπολογιών που κατατέθηκαν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το «έγκλημα στον κυβερνοχώρο» στο παρά πέντε της ψήφισής του.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέχρι την τελευταία στιγμή τροπολογίες «έρχονταν» και «έφευγαν», ενώ ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέχεια των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, τοποθετήθηκε νωρίς το πρωί επί τροπολογίας για την αναπλήρωση της απώλειας του ΕΚΑΣ που δεν είχε κατατεθεί στη Βουλή, προκαλώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. «Καταργείτε την κανονική νομοθετική λειτουργία και προσπαθείτε να εγκαθιδρύσετε λαθρονομοθέτηση», σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας.

Υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων που λίγο έλειψε να τινάξουν στον αέρα τη συζήτηση, η κυβέρνηση απέσυρε δύο τροπολογίες, τις οποίες θα επαναφέρει σε επόμενα νομοσχέδια. Η πρώτη, προέβλεπε ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα μπορεί να επιχορηγεί ΟΤΑ ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που συστήθηκαν από ΟΤΑ και μετέχουν στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Η δεύτερη τροπολογία αφορούσε στην παραχώρηση για 40 χρόνια στην περιφέρεια Αττικής, έκτασης 487 στρεμμάτων στον Φαληρικό Όρμο.

Υποκρισία και δημαγωγία καταλόγισε στην αντιπολίτευση ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας πως επί κυβέρνησης ΝΔ κατατίθεντο (ν)τροπολογίες της νύχτας που ευνοούσαν σκοτεινά πρόσωπα της διαπλοκής.

Άλλη τροπολογία αφορά στην προμήθεια με απευθείας ανάθεση ενσήμων ταινιών φορολογίας καπνού. Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης η ρύθμιση επείγει να ψηφιστεί σήμερα, προκειμένου να αναλάβει την εκτύπωση η ΤτΕ και όχι ιδιώτης. Επίσης, με άλλη τροπολογία μετατίθεται για τις 15/9/2016 ο χρόνος κατάργησης του αγγελιόσημου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ