ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έξι στην Πάρο μετά τον σάλο

Έξι στην Πάρο μετά τον σάλο
Eurokinissi

Επιχείρηση ...στήριξη των νησιών θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων των νησιών.

Η κυβερνητική κινητικότητα για την ενίσχυση των ελληνικών νησιών συμπίπτει με την μετάβαση του πρωθυπουργού στην Πάρο όπου σήμερα θα εγκαινιάσει το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο του νησιού. Το Μαξίμου αφού αναλώθηκε στην διάψευση των πληροφοριών που διακινήθηκαν κυρίως μέσω του διαδικτύου και ήθελαν την κυβερνητική αντιπροσωπεία που μεταβαίνει στην Πάρο να αριθμεί 54 μέλη- τελικώς είναι 6- απάντησε και στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινιάζει ένα έργο το οποίο είχε ολοκληρωθεί επί Νέας Δημοκρατίας.

«Η πρώτη πτήση στο νέο διεθνές αεροδρόμιο της Πάρου πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου. Το αεροδρόμιο τέθηκε σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία είκοσι χρόνια αφότου οι κάτοικοι της Πάρου αιτήθηκαν την δημιουργία του» σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Συγχρόνως το Μαξίμου επιτίθεται στους Άδωνι Γεωργιάδη και Γιώργο Κουμουτσάκο διότι υιοθέτησαν φήμες για την υποτιθέμενη αποστολή 54 ατόμων με τριήμερη παραμονή στην Πάρο με έξοδα του δημοσίου, ζητώντας τους εμμέσως πλην σαφώς να παραιτηθούν.

Οι ίδιοι κύκλοι σε σχέση με το αεροδρόμιο κάνουν λόγο για καθυστερήσεις και ανακολουθίες που οδήγησαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις σε έναν διαγωνισμό που είχε ως σκοπό την κατασκευή ενός διαδρόμου προσγειώσεων και απογειώσεων αποκλειστικά και μόνο. «Όμως τα αεροδρόμια έχουν εκτός από διάδρομο, αεροσταθμό, μηχανολογικούς χώρους, δρόμους προσέγγισης προς αυτά και χώρους πάρκινγκ» σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές κάνοντας λόγο για αδυναμία των προηγούμενων κυβερνήσεων να ολοκληρώσουν το έργο.

Ειδικές συσκέψεις για τα νησιά

Χθες, έπειτα από κοινή συνεδρίαση των κυβερνητικών συμβουλίων οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής προχώρησε στην σύσταση άτυπης συντονιστικής ομάδας εργασίας που θα προχωρήσει στην επεξεργασία των προτάσεων που κατατέθηκαν στην σύσκεψη με στόχο εντός του φθινοπώρου να ανακοινωθεί η πρώτη δέσμη μέτρων που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα των νησιών.

Για την ακρίβεια θα αναζητηθούν λύσεις στα θέματα που αφορούν την εφαρμογή ρήτρας νησιωτικότητας σε όλα τα νομοσχέδια, μέτρα αντιστάθμισης της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ, μεταφορικό ισοδύναμο, ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, διαμόρφωση θεσμών για την χάραξη της νησιωτικής πολιτικής , υποδομές, χωροταξικά θέματα και καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και παραοικονομίας.

Επίσης σε άλλη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες συζητήθηκε το νέο πιλοτικό πρόγραμμα για την υδροδότηση των άνυδρων νησιών του Αιγαίου. Στο πλαίσιο αυτό η γενική γραμματεία αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής προκήρυξε δύο δημόσιους διεθνείς μειοδοτικούς διαγωνισμούς στα νησιά Πάτμο, Αρκιούς και Καστελλόριζο για την ανάδειξη αναδόχου επεξεργασίας θαλασσινού νερού από μονάδες αφαλάτωσης για πέντε έτη, με δυνατότητα πενταετούς ανανέωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ