ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Μουζάλας: Χρειαζόμαστε ένα plan B για το προσφυγικό

Γ. Μουζάλας: Χρειαζόμαστε ένα plan B για το προσφυγικό
EUROKINISSI

Εναλλακτικό σχέδιο για το προσφυγικό ζητάει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από τις απειλές της Τουρκίας ότι θα ανοίξει και πάλι τα σύνορά της στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μεριμνήσει για ένα εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση κατάρρευσης της υπογραφείσας συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

«Είμαστε ανήσυχοι. Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε ένα Plan B», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Επιπλέον, τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να δεσμευθούν για την απορρόφηση μεγαλύτερου αριθμού μεταναστών για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Οι πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να διανέμονται ισότιμα σε όλες τα κράτη-μέλη της ΕΕ, και όχι σε συγκεκριμένες χώρες».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου έχει επανειλημμένα απειλήσει με κατάργηση της υπογραφείσας συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, σε περίπτωση που δεν απελευθερωθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες.

Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι παράνομοι πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα, θα στέλνονται πίσω στην Τουρκία. Η συμφωνία υπογράφηκε στις 18 Μαρτίου και η ισχύς της τέθηκε σε εφαρμογή από τις 4 Απριλίου. Από την ημερομηνία εκείνη, για κάθε Σύρο πρόσφυγα που θα επέστρεφε στην Τουρκία, ένας άλλος Σύρος από την Τουρκία θα μπορούσε να πάει σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ, στο πλαίσιο της διαδικασίας «ένας προς έναν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ