ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Μουζάλας: «Θα δοκιμαστούμε σκληρά αν ξαναρχίσουν οι ροές» (vid)

Γ. Μουζάλας: «Θα δοκιμαστούμε σκληρά αν ξαναρχίσουν οι ροές» (vid)
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Θα δοκιμαστούμε σκληρά αν ξαναρχίσουν οι ροές», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, επισημαίνοντας ακόμα ότι «φοβόμαστε, προετοιμαζόμαστε», αλλά «έχουμε υπόψη μας τα πρώτα και τα δεύτερα μέτρα που θα πάρουμε».

Μιλώντας σε εκπομπή του Σκάι, ο κ. Μουζάλας επεσήμανε πως «δεν πρόκειται να λύσουμε το προσφυγικό» και ότι «γίνεται μια διαχείριση κρίσης», πάνω σε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, ενώ τόνισε ότι δεν έχουν αυξηθεί οι προσφυγικές ροές και πως καμία χώρα δεν είναι έτοιμη να διαχειριστεί τέτοιες ροές.

Αναφερόμενος στην Ειδομένη, ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι οφείλει κανείς να τη χρεώσει στην Ελλάδα σαν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στο μεταναστευτικό, ενώ αναφέρθηκε και στο αντίστοιχο Καλέ της Γαλλίας, στο οποίο έγινε επιχείρηση εκκένωσης από την αστυνομία.

Όσον αφορά το Ελληνικό, ο υπουργός ανέλαβε την ευθύνη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αισθάνεται άσχημα για την κατάσταση εκεί, σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι καλά οργανωμένο όσον αφορά τις υπηρεσίες. Παρόλα αυτά, δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την εκκένωσή του.

Ο κ. Μουζάλας επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild που του απέδωσε ότι χρειαζόμαστε Plan Β για το προσφυγικό, είναι ψευδές και πλήρης παραποίηση αυτού που είπε.

«Αυτό που ελέχθη είναι ότι πρέπει να ισχύσει η συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας», ανέφερε ο κ. Μουζάλας και επεσήμανε ότι αυτή είναι θέση και της κυβέρνησης και της Κομισιόν.

«Η κ. Μέρκελ με τη θέση που πήρε για το προσφυγικό υποστήριξε μια Ευρώπη του Διαφωτισμού», ανέφερε ακόμα και όπως είπε, ενώ η Ευρώπη έχει μια πολιτική, υπάρχουν κάποια μέλη που τη μπλοκάρουν.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων εξήγησε ότι τους 60.000 πρόσφυγες μπορούμε να τους διαχειριστούμε, ενώ αν ξαναρχίσουν τα ρεύματα, θα γίνουν οι κλασικές κινήσεις by book που κάνει κάθε κράτος.

Αναφερόμενος στην ανάκληση από την Τουρκία των υπαλλήλων που διεξήγαγαν τους ελέγχους στα νησιά για την τήρηση της συμφωνίας, τόνισε ότι «η συμφωνία εξακολουθεί να τηρείται» και διευκρίνισε ότι «οι διαβεβαιώσεις που έχουμε από την Τουρκία είναι ότι γίνονται στα πλαίσια των ελέγχων που γίνονται μετά το πραξικόπημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ