ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Πονοκέφαλος" η ΔΕΘ

"Πονοκέφαλος" η ΔΕΘ
REUTERS

Επάνω σε δύο παράλληλα προγράμματα χτίζει την στρατηγική του για τους επόμενους μήνες ο Αλέξης Τσίπρας. Το πρώτο αφορά την πολιτική του στο εσωτερικό της χώρας και το δεύτερο στην ευρωπαϊκή του πολιτική και στην προσπάθεια του να δημιουργήσει στενότερες συμμαχίες με χώρες που ασφυκτιούν από την συντηρητική Ευρώπη της λιτότητας. Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν παρελθόν και οι προκλήσεις του φθινοπώρου είναι μεγάλες και κρίσιμες.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πρώτα απ όλα ότι πρέπει να εκπέμψει ένα μήνυμα αισιοδοξίας στην ελληνική κοινωνία. Και να πείσει ότι έπονται καλύτερες ημέρες. Το κατάλληλο βήμα για τον σκοπό αυτό είναι η Διεθνής έκθεση Θεσσαλονίκης και ήδη έχουν ξεκινήσει οι συσκέψεις στο Μαξίμου για την προετοιμασία της εμφάνισης Τσίπρα στο μεγάλο αυτό οικονομικό γεγονός που έχει συνδεθεί με την εκκίνηση μιας νέας περιόδου για κάθε κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να δώσει υποσχέσεις, ούτε ασφαλώς να προχωρήσει σε παροχές επομένως θα επιδιώξει να πείσει ότι η χώρα έχει περάσει τον δύσκολο κάβο και είναι έτοιμη να μπει σε τροχιά ανάπτυξης που θα τονώσει την οικονομία.

Ήδη οι στενοί του συνεργάτες αλλά και το οικονομικό επιτελείο έχουν ετοιμάσει τις εισηγήσεις τους προς τον πρωθυπουργό για μία παρέμβαση που θα έχει ως άξονα την δίκαιη ανάπτυξη σε συνδυασμό με την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει από τους υπουργούς του οικονομικού κύκλου να προετοιμαστούν ούτως ώστε η δεύτερη αξιολόγηση αυτή την φορά να ολοκληρωθεί εγκαίρως και όχι μετά τα τέλη Οκτωβρίου. Ήδη έχει γίνει σχετική προεργασία με το υπουργείο Οικονομικών να βρίσκεται σε συνεχείς τηλεδιασκέψεις με τους δανειστές πάνω στους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η νέα διαπραγμάτευση με τους τρόϊκανούς. Αυτόν τον σκοπό είχε άλλωστε και η επίσκεψη του Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα περί τα μέσα του περασμένου Ιουλίου.

Κεντρικός στόχος βεβαίως του πρωθυπουργού είναι να υπάρξει μία πιο σαφής απόφαση για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους. Μία συζήτηση που το Μαξίμου ευελπιστεί να ανοίξει εκ νέου μετά τον Οκτώβριο όταν δηλαδή το ΔΝΤ καταλήξει στις οριστικές του αποφάσεις ως προς τον ρόλο του απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα. Η κυβέρνηση ποντάρει στην υποστήριξη των ΗΠΑ-το μήνυμα άλλωστε του Τζακ Λιου κατά την επίσκεψή του στο Μαξίμου ήταν πως ο πρόεδρος Ομπάμα επιθυμεί μία λύση για το χρέος πριν από την λήξη της θητείας του.

Όμως υπάρχει πάντα και η διστακτική Ευρώπη και για την ακρίβεια η συγκρατημένη Γερμανία απέναντι στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους. Προς τούτο ο Αλέξης Τσίπρας αναπτύσσει και το ευρωπαϊκό του πρόγραμμα αυτό τον εμφανίζει ως έναν Ευρωπαίο αριστερό ηγέτη που θέλει να παραμείνει στην ΕΕ και οικοδομεί συμμαχίες και δεσμούς με άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα με την Ελλάδα.

Η ευρωμεσογειακή σύνοδος στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου θα εξυπηρετήσει αυτόν τον σκοπό. Να ζητήσει δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας την στήριξη των ηγετών του Νότου στο αέτωμα της Ελλάδας χαλάρωση της δημοσιονομικής λιτότητας και συγχρόνως στην αξίωση της ελληνικής πλευράς για μία γενναία λύση του χρέους. Η συζήτηση αυτή αναμένεται να γίνει και την Πέμπτη στο Παρίσι στην σύνοδο των ηγετών των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων που συγκαλεί ο Φρανσουά Ολάντ και στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει για δεύτερη φορά ως παρατηρητής.

Ο πρωθυπουργός έχει διευρύνει τις επαφές του και μάλιστα προσπαθεί να αποκτήσει και νέους συμμάχους κοιτάζοντας προς την πλευρά των Γερμανών σοσιαλιστών. Η τελευταία του συνάντηση με τον γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην Αθήνα ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική. Μάλιστα ο Γκάμπριελ φέρεται να τού υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει την Ελλάδα στο θέμα της διευθέτησης του χρέους. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει τον Νοέμβριο στο συνέδριο του SPD.

Θα έχει προηγηθεί στα μέσα Οκτωβρίου το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ επομένως πιθανότατα έως τότε δεν θα έχει πραγματοποιηθεί ο αναμενόμενος κυβερνητικός ανασχηματισμός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ