ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς – Τσαβούσογλου: Ανεπίσημη συνάντηση με όλο το φάσμα των διμερών θεμάτων επί τάπητος

Κοτζιάς – Τσαβούσογλου: Ανεπίσημη συνάντηση με όλο το φάσμα των διμερών θεμάτων επί τάπητος
@MevlutCavusoglu

Μεταξύ τυρού και αχλαδίου και σε μία μαραθώνια συνάντηση που διήρκεσε τρεις ώρες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο τούρκος ομόλογός του Μελβούτ Τσαβούσογλου έκαναν αξιολόγηση όλου του φάσματος των διμερών θεμάτων.

Η συνάντηση ήταν ανεπίσημη – όπως χαρακτηρίσθηκε από Αθήνα και Άγκυρα – και η συζήτηση για την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που αυτομόλησαν στην Ελλάδα δεν είχε επίσημο χαρακτήρα. «Ανίχνευση προθέσεων» ήταν οι δύο λέξεις που χαρακτήρισαν τη συνάντηση των δύο υπουργών, είπαν πολιτικοί κύκλοι στο CNN Greece.

Το προσφυγικό, η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, το Κυπριακό, η βελτίωση των μεταφορών για τη σύνδεση των δύο χωρών, η αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης (state of play) στις σχέσεις των δύο χωρών, μετά από μια περίοδο πολύμηνης αμηχανίας που είχαν προκαλέσει οι μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και η διαχείριση των μεταναστών/προσφύγων στο Αιγαίο βρέθηκαν στο επίκεντρό της.

Και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να ενισχύσουν τον πολιτικό διάλογο, τις συνεδριάσεις του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τις διερευνητικές επαφές που γίνονται μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών σε επίπεδο γενικών γραμματέων.

Καταδίκη του πραξικοπήματος

Ο κ. Κοτζιάς από την πλευρά του εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον τουρκικό λαό που αντιμετώπισε την απόπειρα πραξικοπήματος. Ο κ. Τσαβούσογλου ευχαρίστησε τον κ. Κοτζιά και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «για την υποστήριξη που προσέφεραν τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της πρόσφατης απόπειρας πραξικοπήματος».

«Η υποστήριξη του ελληνικού λαού καθώς και η ξεκάθαρη στάση της ελληνικής κυβέρνησης έγιναν δεκτές με μεγάλη ευχαρίστηση από τον τουρκικό λαό, ο οποίος μάλιστα λέει ότι μόνο οι Έλληνες μπορούν να αναγνωρίσουν και να καταλάβουν τα προβλήματα τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου.

Η επίσκεψη με νόημα στο Σπήλαιο που ο Δίας μετέφερε την Ευρώπη

Στην ανεπίσημη επίσκεψη του κ. Τσαβούσογλου στην Κρήτη συζητήθηκαν φλέγοντα διμερή θέματα όχι μόνο κατά την συνάντηση με τον κ. Κοτζιά, αλλά και κατά τη διάρκεια του γεύματος που του παρέθεσε ο έλληνας ΥΠΕΞ.

Η δε τουριστικού περιεχομένου επίσκεψη του τούρκου υπουργού, στο Δικταίον Άνδρον, το σπήλαιο που ο Δίας μετέφερε την Ευρώπη, την οποία είχε απαγάγει νωρίτερα, είχε έντονο πολιτικό νόημα.

Όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, ο μύθος είναι βαθιά αντιρατσιστικός, τον οποίο στην Ευρώπη κανείς δεν πρέπει να ξεχνά.

Ο κ. Τσαβούσογλου από την πλευρά του δήλωσε ενθουσιασμένος από την Κρήτη και την Ελούντα, την οποία όπως είπε επισκέφθηκε πρώτη φορά.

Το ιστορικό

Ο επικεφαλής της Ελληνικής διπλωματίας είχε προσκαλέσει τον περασμένο Μάιο, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, τον Μελβούτ Τσαβούσογλου να επισκεφθεί την Ελλάδα για να συζητήσουν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Λίγους μήνες νωρίτερα, τον περασμένο Ιανουάριο, ο υπουργός Εξωτερικών είχε κάνει ταξίδι-εξπρές στην Κωνσταντινούπολη όπου παρακάθισε σε ανεπίσημο δείπνο με τον τούρκο ομόλογό του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ