ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χουλιαράκης: Η κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat

Χουλιαράκης: Η κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

«Η κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat. Η συμφωνία του Ιουνίου εγγυάται και προστατεύει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ», επεσήμανε ο Γιώργος Χουλιαράκης σε μια απόπειρα εκτόνωσης της έντασης που προκλήθηκε και από την σκληρή στάση των κοινοτικών αξιωματούχων. Μία κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης καθώς η στάση της κυβέρνησης απέναντι στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν ήταν ιδιαιτέρως θετική.  

«Εγγυόμαστε και προστατεύουμε την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και ζήτησε να μπει ένα τέλος σε «άστοχες» και «αστήριχτες» δηλώσεις που κάνουν κακό στην οικονομία.

Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Γιώργος Χουλιαράκης επεσήμανε ότι ξεκινά μια μεγάλη προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων πιλοτικά από τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού, με στόχο εξοικονόμηση πόρων που «σύντομα θα επιτρέψει να μειώσουμε τους φόρους και να αυξήσουμε τον κοινωνικό προϋπολογισμό».

Υπογράμμισε ότι «η ελληνική οικονομία βγήκε από την ύφεση το β’ τρίμηνο του 2016» και ανακοίνωσε ότι το 2016 θα κλείσει με το πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπεται και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα χρήματα που είναι πάνω από το απαιτούμενο πλεόνασμα των 875 εκατ. να «επιστραφούν» στην οικονομία.

«Δεν πανηγυρίζουμε, δεν μπορεί να πανηγυρίζουμε όταν η οικονομία παραμένει σε στασιμότητα, έστω και μετά από μία βαθιά ύφεση, η αντιπολίτευση όμως πρέπει να φέρεται πιο υπεύθυνα και να μην λέει ότι βαθαίνει η ύφεση», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και υπενθύμισε ότι η πρόβλεψη πολλών διεθνών ιδιωτικών φορέων ήταν στην αρχή του χρόνου για ύφεση 1,5% - 2%. Όπως είπε, και η ΕΛΣΤΑΤ προέβλεπε ύφεση 1,2% στο εξάμηνο, όμως η οικονομία αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική και η ύφεση στο εξάμηνο ήταν 0,9%».

Ο Γιώργος Χουλιαράκης συνέχισε λέγοντας ότι η εικόνα της οικονομίας είναι συμβατή με την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για τέλος της ύφεσης στο μέσο του 2016 και αρχή ανάκαμψης. «Είναι εικόνα που πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό; Αναμφίβολα όχι», είπε και επεσήμανε ότι «η μόνη ρεαλιστική στόχευση για ανάπτυξη της τάξης του 2% είναι η προσέλκυση ξένων ιδιωτικών επενδύσεων και αυτό σημαίνει θεσμικές τομές και στην αγορά και στην οικονομία και στη Δικαιοσύνη».

Για "πιρουέτες" μιλά "ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ"

Ως αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ εξέλαβε την τοποθέτηση Χουλιαράκη "ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ" το οποίο εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση

Μετά την επιστολή της Κομισιόν υπέρ της ΕΛΣΤΑΤ, η κυβέρνηση έσπευσε να κάνει μια ακόμη από τις συνηθισμένες της πιρουέτες. Δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ.Χουλιαράκη ανακάλυψε τώρα ότι «έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat»; Ωραία! Ας το πει και στα στελέχη του «καθεστώτος» που τόσες μέρες -και τόσα χρόνια- καθύβριζαν όποιον τολμούσε να υπερασπιστεί την... πραγματικότητα. Ας τους ενημερώσει ότι τα συνωμοσιολογικά σενάρια και οι ψεκασμένες θεωρίες έλαβαν τέλος. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πρέπει να βρουν σύντομα μια νέα θεωρία και καινούργιους δράκους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χ. Θεοχάρης ο οποίος σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για "ταπεινωτική αναδίπλωση της κυβέρνησης".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ