ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2016: οι υποσχέσεις Τσίπρα για έξοδο από το μνημόνιο και ελαφρύνσεις

ΔΕΘ 2016: οι υποσχέσεις Τσίπρα για έξοδο από το μνημόνιο και ελαφρύνσεις
ΑΠΕ-ΜΠΕ / CNN GREECE

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε από το βήμα της ΔΕΘ ότι η ελληνική οικονομία σύντομα θα παρουσιάσει θετικό πρόσημο και παρουσίασε ένα ρεαλιστικό, όπως ο ίδιος χαρακτήρισε, οδικό χάρτη για την ανάκαμψη της οικονομίας και την απομείωση των βαρών και ανακοίνωσε την έξοδο από το πρόγραμμα, στο τέλος της επόμενης διετίας.

Ανακοίνωσε μείωση του πλεονάσματος για το 2019 και για το 2020 σε 2,5% και 2% αντίστοιχα.

Παρουσίασε πέντε βήματα για τον οδικό χάρτη που ουσιαστικά είναι και οι προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων που έθεσε :

«Το πρώτο βήμα, να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η 2η αξιολόγηση. Στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στη διαπραγμάτευση, έχουμε έναν ακατάβλητο σύμμαχο : το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τίποτα λιγότερο από αυτό. Η κατοχύρωση, λοιπόν, και η εφαρμογή στην πράξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα μας. Το δεύτερο βήμα, είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup. Το τρίτο βήμα, είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που θα αποτελέσει καταλυτικό γεγονός για τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση της ρευστότητας , την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την έξοδο στις αγορές. Το τέταρτο βήμα είναι να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017. Και το πέμπτο και τελευταίο βήμα, είναι ταυτόχρονα και το άλμα σε μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη.»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος είναι προοδευτικά να ελαφρυνθούν από τα φορολογικά βάρη οι οικονομικά ασθενέστεροι ενώ προανήγγειλε και την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν άλλο πιο δίκαιο φόρο, όπως είπε.

«Με τα χαμηλότερα-εφικτά πλεονάσματα, λοιπόν, και την ουσιαστική διεύρυνση της φορολογικής βάσης, θα έχουμε σε δυο χρόνια τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να μειώσουμε αισθητά τα φορολογικά βάρη. Πρώτον: Τους έμμεσους φόρους που επιβαρύνουν αδιακρίτως πλούσιους και φτωχούς, έχοντες και μη έχοντες. Και δεύτερον: Να μειώσουμε την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας ώστε να κατανεμηθούν πιο δίκαια τα βάρη. Να αντικατασταθεί δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ από έναν δικαιότερο φόρο. Σε πρώτη φάση, όμως, μέσα στο 2017, προσανατολιζόμαστε στην επέκταση των απαλλαγών ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα.»

Δεσμεύθηκε για νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών ανακοινώνοντας πως:

«Οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016, παγώνουν, χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του. Διότι από 1.1.2017 οι ασφαλιστικές εισφορές δεν προκύπτουν αυθαίρετα αλλά συνδέονται με την πραγματική οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι η παρατεταμένη ύφεση των προηγούμενων ετών δεν συρρίκνωσε μόνο το ΑΕΠ της χώρας αλλά και τις εγχώριες επενδύσεις κατά 60%.

Για την αντιμετώπιση της ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός Αναπτυξιακού Ταμείου για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων. Επιπρόσθετα είπε:

«Αξιοποιούμε το πακέτο Γιούνκερ και αυξάνουμε τις δημόσιες επενδύσεις για 2η συνεχόμενη χρονιά στο μεγαλύτερο επίπεδό τους από την αρχή της κρίσης. Με το νέο αναπτυξιακό νόμο, δίνουμε έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ για πρώτη φορά οι ενισχύσεις παρέχονται κυρίως μέσω φοροαπαλλαγών που συνδέονται με την απόδοση. Σπάει το καθεστώς των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων όπου το 44% των ενισχύσεων πήγαν μόλις στο 4% των επιχειρήσεων, ενώ το 95% ήταν επιχορηγήσεις για δαπάνες που δεν γνωρίζαμε το τελικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, για τις μεγάλες ξένες και εγχώριες επενδύσεις, άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ, παρέχεται 12ετές σταθερό φορολογικό περιβάλλον. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις συμμετέχουν για πρώτη φορά στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και στον Αναπτυξιακό Νόμο, ενώ σύντομα συστήνεται ειδικό Ταμείο για την Κοινωνική Οικονομία. Επίσης, απλοποιούμε τις διαδικασίες αδειοδότησης μέσα από τη μείωση των γραφειοκρατικών και ρυθμιστικών βαρών, δίνοντας προτεραιότητα σε τομείς με σημαντική συμμετοχή στο ΑΕΠ της χώρας. Στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, μέσω της παροχής ενός σύγχρονου και φιλικού πλαισίου λειτουργίας.»

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του υποστήριξε ότι αξιοποιούνται στο έπακρο τα κοινοτικά κονδύλια και έδωσε τα εξής στοιχεία:

• Η Ελλάδα ήταν πρώτη στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλιών για το 2015.
•Για το 2016 μέχρι το τέλος του έτους, θα γίνει απορρόφηση πάνω από 6 δις
•Ενώ συνολικά προβλέπονται 20 δις μέχρι το 2020.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην ψήφιση του νόμου για την διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος και τόνισε ότι η περίοδος ασυλίας για όσους φοροδιαφεύγουν, έχει τελειώσει.

«Γιατί η διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι κομβικής σημασίας βήμα όχι μόνο για τη διευκόλυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων, αλλά και για τον αγώνα για την αύξηση της εισπραξιμότητας και την πάταξη της φοροδιαφυγής που πληγώνει τη χώρα. Παράλληλα, για τους επιχειρηματίες, θεσπίζουμε λογαριασμό αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης. Επίσης άμεσα καταθέτουμε τον νόμο για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων (VDI) με τον οποίο πλέον δίνεται η τελευταία ευκαιρία σε όσους απέκρυπταν χρήματα στο εξωτερικό, να τα δηλώσουν πληρώνοντας το νόμιμο φόρο που τους αναλογεί, αποφεύγοντας όμως τις εκκρεμότητες τους με το νόμο. Και προειδοποιώ: Όσοι δεν το πράξουν θα το μετανιώνουν γιατί θα υποστούν βαρύτατες ποινικές συνέπειες. Η περίοδος της ασυλίας τους έχει πια τελειώσει.»

Αναφερόμενος στην δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών ο πρωθυπουργός είπε:

«Τα 246 εκατομμύρια που μπαίνουν στα κρατικά ταμεία είναι ένα επιπλέον έσοδο για τη χρηματοδότηση των αναγκών του κοινωνικού κράτους. Ένα έσοδο που οι κυβερνήσεις της διαπλοκής όλα τα προηγούμενα χρόνια στερούσαν από τον ελληνικό λαό. Και αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρασαν 27 ολόκληρα χρόνια, αντιλαμβάνεστε ότι τώρα θα έπρεπε να είχαμε τον τρίτο στη σειρά διαγωνισμό. Αναλογισθείτε λοιπόν πόσο έχουν ζημιώσει το δημόσιο συμφέρον για χάρη των σχέσεων διαπλοκής με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Εμείς από τη πρώτη στιγμή δεσμευτήκαμε και το κάναμε πράξη. Για αυτό και μέχρι τελευταίο ευρώ, τα 246 εκ θα τα δώσουμε εκεί όπου ανήκουν: Στον ελληνικό λαό.»

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες θα καλύψουν συγκεκριμένες δράσεις για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.

-Την επέκταση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, με την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων για τους μαθητές που έχουν ανάγκη, στους πιο φτωχούς δήμους της χώρας.

-Την κάλυψη συνολικά 260.000 μαθητών σε όλη τη χώρα.

-Την πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Επίσης μέρος των 246εκ όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας θα δοθεί για στα δημόσια νοσοκομεία αλλά για την μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Συγκεκριμένα:

«Μέσα στους επόμενους μήνες τα Δημόσια Νοσοκομεία θα έχουν ενισχυθεί με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς.Σχέδιό μας είναι σε λίγους μήνες από σήμερα, στα δημόσια νοσοκομεία να έχει ανατραπεί πλήρως η εικόνα που κληρονομήσαμε. Η εικόνα της υποβάθμισης και της απαξίωσης.Και πιο συγκεκριμένα:
• Με την πλήρωση 985 περίπου κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων
• Την κάλυψη άλλων 2500 κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων μέσω ΑΣΕΠ
• Την πρόσληψη 760 ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ.
• Την πλήρωση 585 θέσεων λοιπού επικουρικού προσωπικού για τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας.
• Την απλοποίηση της διαδικασίας τοποθέτησης των επικουρικών γιατρών – με την οποία ήδη έχουν διοριστεί 800 επικουρικοί γιατροί
• Την άμεση έναρξη προγράμματος κοινωφελούς εργασίας ύψους 48 εκ ευρώ, 12μηνης διάρκειας, για 5000 νοσηλευτές και προσωπικό τεχνικής υποστήριξης.»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις αλλαγές που θα γίνουν στο χώρο της Παιδείας.

«Γενικεύεται το Ολοήμερο Σχολείο - όχι μόνο το 1/3 των δημοτικών αλλά όλα θα μπορούν να λειτουργούν ως Ολοήμερα. Αλλάζουμε τον αντιπαιδαγωγικό και εξοντωτικό τρόπο εξετάσεων στα γυμνάσια. Κατασκευάζουμε νέες φοιτητικές εστίες. Ιδρύουμε 7000 μαθητικές βιβλιοθήκες. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έγιναν φέτος 23.000 προσλήψεις αναπληρωτών (23% πάνω από πέρσι). Στον ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής έγιναν περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών από ποτέ (50% πάνω από πέρσι). Μετά από 6 χρόνια γίνονται διορισμοί σε Πανεπιστήμια κ ΤΕΙ (500 μέλη ΔΕΠ για το 2016 και άλλοι τόσοι μέσα στο 2017.
2.700 φοιτητές – που θα επιλεγούν με κοινωνικά κριτήρια - θα πάρουν υποτροφία ύψους 500 ευρώ το μήνα, πέραν φυσικά του Επιδόματος Ενοικίου το οποίο διατηρήσαμε. Εξασφαλίσαμε από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, νέες Τριετείς υποτροφίες ύψους 81 εκατομμυρίων για διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές.»

Ο πρωθυπουργός επίσης ανακοίνωσε την διεύρυνση των προγραμμάτων για τη καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης. Όπως είπε:

«Στον προϋπολογισμό του 2017 900 εκ. ευρώ θα δοθούν συνολικά για την ανθρωπιστική κρίση και την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης πανελλαδικά.»

Αναφορικά με την ανεργία επισήμανε:

«Το Μάιο η ανεργία έπεσε στο 23,5% από 26,5% στα τέλη του 2014. Τον Ιούλιο καταγράφηκε ρεκόρ 15ετίας στις νέες προσλήψεις, για το πρώτο επτάμηνο του 2016, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής εργασίας ήταν θετικό και διαμορφώθηκε στις 254.000 νέες θέσεις εργασίας.»

Ο πρωθυπουργός έφτασε στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, λίγο μετά τις 8 και μισή το βράδυ. Τον κύριο Τσίπρα υποδέχτηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Στην αρχή της ομιλίας του ευχαρίστησε την Ρωσική αποστολή υπό τον Αντιπρόεδρο Ντβόργκοβιτς για την παρουσία της στη ΔΕΘ.

Την ομιλία του πρωθυπουργού προς τους παραγωγικούς φορείς παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος αλλά και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, εάν σηματοδοτεί κάτι η παρουσία του, απάντησε πως δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, και συμπλήρωσε πως εάν τον καλέσει και ο κ. Μητσοτάκης, θα αποδεχτεί την πρόσκληση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ