ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Άριστα 20» από Τσίπρα σε Φίλη

«Άριστα 20» από Τσίπρα σε Φίλη
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το υπουργείο Παιδείας επισκέφθηκε με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μαζί με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη μέσω Skype με τους 13 περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης.

Όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας:

2591060

Είχαμε βάλει ένα στοίχημα μεγάλο, να επιστρέψουμε σε αυτή τη σχολική χρονιά στην κανονικότητα, να την προσεγγίσουμε και να την ξεπεράσουμε. Και ακούω από εσάς ότι όχι μόνο καταφέραμε να ανοίξουμε τα σχολεία αλλά έχουμε καταφέρει να πάνε στη θέση τους περισσότεροι αναπληρωτές από κάθε άλλη χρονιά και άρα ξεπερνάμε τον κύκλο της κρίσης και επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Τώρα ο πήχης είναι ακόμα πιο ψηλά.

Σήμερα, κερδίσαμε την πρώτη μάχη, το στοίχημα, στο τεστ που βάλαμε στο Υπουργείο Παιδείας νομίζω πήγαμε εξαιρετικά. Ο μεγάλος πόλεμος από εδώ και στο εξής είναι για να κατακτηθεί το σχολείο της ποιότητας και της ισότητας, γιατί, το αυτονόητο καταφέραμε σήμερα, που εδώ και τόσα χρόνια δεν ήταν δεδομένο.

Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι ο μεγάλος και καθημερινός αγώνας είναι το δημόσιο σχολείο να είναι ένα ποιοτικό σχολείο μέσα από το οποίο οι μαθητές, όλα τα αγόρια και κορίτσια να παίρνουν ουσιαστική γνώση, να μην είναι πάρεργο για τα φροντιστήρια, να μην είναι εξεταστικό κέντρο, αλλά να είναι εκεί όπου οι νέοι και νέες της πατρίδας μας θα αποκτούν το πιο σημαντικό αγαθό που είναι η γνώση.

Επιπλέον, είπε: "Να είναι και μια κοιτίδα μέσα στην οποία τα παιδιά, ανεξαρτήτως θρησκείας ή καταγωγής, θα παίρνουν την ελληνική παιδεία και άρα με αυτή την έννοια θα αποκτούν γνώση της κουλτούρας, των εθίμων, του πολιτισμού της πατρίδας μας".

2591046

Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κλείνοντας, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα έχει εκπλήξει ακόμα και τους πιο δύσπιστους και ενδεχομένως κάποιοι θα δυσκολευτούν να βγάλουν ειδήσεις και αυτή είναι η καλύτερη είδηση.

«Άριστα, 20» ήταν η τελευταία του φράση απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη.

Ικανοποίηση στο Μαξίμου

Ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το σημερινό άνοιγμα των σχολείων. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν με νόημα: «Εντάξει, τίποτα το σημαντικό δεν έγινε σήμερα...».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι :

-Όλα τα σχολεία έχουν ανοίξει στην ώρα τους (πλην Θάσου)

-Άνοιξαν σε όλη την περιφέρεια και στην παραμεθόριο, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα χωριά.

-Όλα τα βιβλία – 24 εκατομμύρια τόμοι- έχουν σταλεί στα σχολεία από τον Ιούλιο. (Βιβλία Κανονικά και όχι φωτοτυπίες..)

-Για πρώτη φορά έχουν γίνει τόσες πολλές προσλήψεις αναπληρωτών τόσο νωρίς. Συνολικά θα προσληφθούν 20.800 αναπληρωτές ως το τέλος του μήνα.

-Έχουν καλυφθεί πρώτες από όλες, οι ανάγκες σε καθηγητές στον πολύ ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής, όπως ορίζει και ο νόμος. (Αλλά δεν είχε γίνει ποτέ ως τώρα).

-Στην Ειδική Αγωγή έχουν δημιουργηθεί 20% περισσότερα Τμήματα Ένταξης από πέρσι, λειτουργούν 23 νέα Σχολεία, καθώς και 12 Λυκειακές Τάξεις στα υπάρχοντα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια. Έχουν ενισχυθεί τα σχολεία με Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό για ΑμΕΑ (Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί). Έτσι, διπλασιάζεται ο αριθμός των γενικών σχολείων όπου τα παιδιά θα μπορούν να έχουν εξειδικευμένη παράλληλη στήριξη. Δημιουργήθηκε νέος τύπος Ειδικού Επαγγελματικού Σχολείου, με φοίτηση 8 χρόνων, για να μπορούν τα παιδιά αυτά να εργάζονται και να διαφυλάσσεται η αυτοεκτίμησή και η αυτοπεποίθησή τους.

-Έχει γενικευθεί το Ολοήμερο Σχολείο. (Από το 1/3 των δημοτικών, που λειτουργούσαν ως ολοήμερα μέχρι πέρσι). Όλα τα σχολεία θα μπορούν να λειτουργούν ως ολοήμερα, με κοινό πρόγραμμα, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η διδασκαλία Αγγλικών.

-Φέτος, έχουμε περισσότερα τμήματα νηπιαγωγείων.

-Επεκτείνεται, φέτος σε όλη τη χώρα το Πρόγραμμα Εκμάθησης Κολύμβησης για παιδιά Δημοτικού, στο οποίο θα συμμετέχουν όλα τα σχολεία που απέχουν ως 25 χιλιόμετρα από κολυμβητήριο.

-Λειτουργεί πρόγραμμα δημιουργίας Τμημάτων Υποδοχής Παιδιών Προσφύγων στα σχολεία, για την ένταξη τους στο εκπαιδευτικό σύστημα. 800 επιπλέον αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα απασχοληθούν εδώ.

-Ψηφίστηκε νόμος που επαναφέρει τα εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και διασφαλίζει ξανά ένα προστατευτικό πλαίσιο απέναντι σε αυθαιρεσίες για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

-Έχει καταργηθεί από πέρσι ο αποκλεισμός των παιδιών των ΕΠΑΛ από τα Πανεπιστήμια και διασφαλίσαμε πως στον χρόνο της εργασιακής άσκησής τους θα έχουν πλήρη δικαιώματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ