ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα εργασιακά «καίνε» την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

Τα εργασιακά «καίνε» την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς
Eurokinissi

Τα εργασιακά, το θέμα που θα καθορίσει και την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, θα συζητηθούν στο σημερινό ραντεβού της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η σημερινή συνάντηση θα είναι περισσότερο διερευνητική καθώς η ελληνική πλευρά περιμένει να παραδοθεί το πόρισμα που έχει ζητηθεί από κυβέρνηση και θεσμούς από επιτροπή που συγκροτήθηκε με την συμμετοχή εκπροσώπων των δύο πλευρών.

Στην διαπραγμάτευση για τα εργασιακά τρία είναι τα θέματα για τα οποία «καίγεται» η ελληνική κυβέρνηση: Η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος.

Την ίδια ώρα κύκλοι της κυβέρνησης σχολιάζουν πως οι μέχρι τώρα επαφές με τους εκπροσώπους της τρόικας είναι βατές παρόλο που εκκρεμεί το ζήτημα της στελέχωσης του Υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων για το οποίο κατατίθενται ενστάσεις από την πλευρά των θεσμών. Όσο για τα ενεργειακά ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης που συναντήθηκε ήδη με την τρόικα δηλώνει πως στόχευση της κυβέρνησης είναι η διατήρηση του 51% των ενεργειακών ΔΕΚΟ στο δημόσιο.

Η κυβέρνηση κράτησε ψηλά χθες την κόντρα με την αξιωματική αντιπολίτευση με αιχμή την κριτική της ΝΔ ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε να χειραγωγήσει την δικαιοσύνη στην ΔΕΘ προβλέποντας ότι η απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με τον νόμο για τα κανάλια θα δικαιώνει την κυβέρνηση.

Για μία ακόμη ημέρα το Μαξίμου παρέθεσε τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που εκτίμησε ότι το ΣτΕ θα χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό τον Νόμο και συγχρόνως ανέσυρε και δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη που έλεγε πως «η απόφαση θα έρθει και θα επιβεβαιώσει κατά την άποψή μας το παράνομο της όλης κατάστασης που υπάρχει σήμερα». Το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτήρισε παιδαριώδες το σχόλιο που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού είναι πιο «βαρύνουσες» από αυτές του Προέδρου της ΝΔ «λόγω θεσμικής θέσης».

Πάντως η κυβέρνηση απέφυγε επιμελώς να σχολιάσει τις διαρροές κύκλων του ΣτΕ πως τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν να είναι επιφυλακτικά στην διατύπωση των εκτιμήσεών τους. Κύκλοι του Μαξίμου έλεγαν απλώς ότι η συγκεκριμένη αναφορά δεν περιορίζεται στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Το Μαξίμου δεν σχολίασε ούτε χθες τις επιθέσεις του Παύλου Πολάκη σε δημοσιογράφους ωστόσο υπάρχει έντονη δυσφορία για το ύφος των παρεμβάσεών του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ