ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ για σιωπή στο θέμα του Ωραιοκάστρου

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ για σιωπή στο θέμα του Ωραιοκάστρου
Φωτογραφία αρχείου από την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016 και τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

«Στην δήλωσή του σχετικά με το Ωραιόκαστρο, ο συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας δεν βρήκε ούτε μια λέξη πολιτικής καταδίκης για την συμπεριφορά και τις δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου, παρότι έχουν ήδη γίνει αντικείμενο παρέμβασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνοντας ερώτημα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Είναι τόσο δύσκολο για τη Νέα Δημοκρατία να μιλήσει για τήρηση της νομιμότητας και να καταδικάσει ξενοφοβικές στάσεις και προτροπές σε άσκηση βίας;».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή ένταξη των παιδιών των προσφύγων στην ελληνική εκπαίδευση».

Συμπληρώνει ότι αναμένει κάποια πιο σαφή πρόταση από την αξιωματική αντιπολίτευση για το ζήτημα της ένταξης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, πέρα από μια απλή παράθεση αφηρημένων προσδιορισμών, όπως «κρίσιμο», «πολύπλοκο», «πιεστικό», «σύνθετο».

«Για το Ωραιόκαστρο φταίει η κυβέρνηση»

Σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την άποψη της ΝΔ αναφορικά με τις αντιδράσεις των πολιτών του Ωραιοκάστρου, ο βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Σταμάτης υποστήριξε ότι σε αυτή την περίπτωση «αποδεικνύεται η μεγάλη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στην διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος».

Ο κ. Σταμάτης συμμετείχε σε κλιμάκιο της ΝΔ μαζί με τους βουλευτές Μάριο Σαλμά και Κώστα Κοντογεώργο που επισκέφθηκε σήμερα την Κομοτηνή στο πλαίσιο της καμπάνιας του κόμματος υπό τον τίτλο «Συμφωνία αλήθειας για τη Βόρεια Ελλάδα».

Όπως επισήμανε από την ακριτική πόλη ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Οι Έλληνες πολίτες άνοιξαν τις αγκαλιές τους και περιέθαλψαν πέρα και από τις δυνάμεις τους ακόμα, τους πρόσφυγες. Η πολιτική του κ. Τσίπρα και του δόγματος ότι η χώρα μας είναι ανοιχτή για όλους, ήρθε με τον χρόνο και δημιούργησε όπως ήταν αναμενόμενο, συγκρούσεις στην ελληνική κοινωνία που είχε αποδεχθεί, υποδεχθεί και περιθάλψει τους πρόσφυγες.

Όταν εμείς τους συγκεντρώναμε σε κάποιους χώρους μας κατηγορούσαν για αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Στο μεταξύ οι πρόσφυγες και οι λαθρομετανάστες χάθηκαν χωρίς κανένα έλεγχο. Δεν είναι αναστατωμένη μόνο η κοινωνία στο Ωραιόκαστρο. Αλλά και στην Μυτιλήνη και στα άλλα νησιά του Αιγαίου. Ο πραγματικός αίτιος που γίνονται όλα αυτά δεν είναι ούτε οι πρόσφυγες ούτε οι τοπικές κοινωνίες. Είναι η κυβέρνηση. Οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές. Ο κάθε πολίτης είναι φοβισμένος γιατί δεν υπάρχει το κράτος να του βγάλει τον φόβο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ