ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Το καραβάνι προχωρά γιατί τα σκυλιά δεν έχουν δόντια για να δαγκώσουν

Τσίπρας: Το καραβάνι προχωρά γιατί τα σκυλιά δεν έχουν δόντια για να δαγκώσουν
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ανεβαίνουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρωθυπουργό να προειδοποιεί τους αντιπάλους της πως το καραβάνι προχωρά γιατί μεταξύ άλλων τα σκυλιά δεν έχουν δόντια για να δαγκώσουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας λίγο προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ ανέλαβε προσωπικά τον ρόλο της αποδόμησης της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ κατηγορώντας τον ότι καταστροφολογεί και ψεύδεται ασυστόλως ενώ συγχρόνως υπόσχεται μείωση της φορολογίας αν και γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα παρά μόνο να προχωρήσει σε μια οικεία προς αυτόν ενέργεια, τις απολύσεις.

Στη όξυνση της στάσης της κυβέρνησης δεν είναι άσχετη βεβαίως με την διαπίστωση ότι η τρόικα εξακολουθεί να βάζει όρους στη διαπραγμάτευση που ακυρώνουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Παρόλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ενώπιον ενός κομματικού ακροατηρίου στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ πως το πάγωμα των οφειλών στον ΟΑΕΕ θα προχωρήσει όπως ο ίδιος δεσμεύτηκε στη ΔΕΘ διαψεύδοντας την περί του αντιθέτου πληροφόρηση και τονίζοντας συγχρόνως πως είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις που θα δίνουν την λύση για το ελληνικό χρέος. Μάλιστα η αισιόδοξη εκτίμηση του για το χρέος έρχεται αυτήν την φορά τρεις ημέρες πριν από τις παροτρύνσεις Δραγασάκη για αυτοσυγκράτηση και προσδοκίες που μπορούν να ικανοποιηθούν.

Με την φράση «αποδεικνύουμε ότι έχουμε τα κότσια να σπάσουμε αυγά» ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση του συνεχίζει μολονότι πηγαίνει κόντρα στο «οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο που ξεζούμισε, για χρόνια ολόκληρα, την παραγωγική δυναμική αυτού του τόπου στην περίοδο της ανάπτυξης, και στην περίοδο της κρίσης λεηλάτησε χωρίς οίκτο την κοινωνία». Και δεν παρέλειψε να συγκρίνει την τρέχουσα περίοδο με εκείνη των ημερών του δημοψηφίσματος όταν όλες οι γερασμένες, όπως τις αποκάλεσε, δυνάμεις συμμάχησαν εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολίασε δε και τις εξελίξεις γύρω από τον χώρο της δικαιοσύνης λέγοντας πως «νιώθουν άβολα που ανεξάρτητη πλέον η δικαιοσύνη κάνει επιτέλους τη δουλειά της: χωρίς άνωθεν εντολές, χωρίς συγκαλύψεις, χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη της εξουσίας να επικρέμεται πάνω από κάθε δικαστικό λειτουργό που κάνει σωστά και έντιμα τη δουλειά του».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς εμφανίζουν δυσκολίες ωστόσο προέβλεψε ότι στο τέλος του μήνα θα εκταμιευθεί η δόση και επιπλέον θα προχωρήσουν όσα ο ίδιος υποσχέθηκε από το βήμα της ΔΕΘ.

Είπε δε για το χρέος ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις που θα σημάνουν την αρχή του τέλους της επιτροπείας για την χώρα, κάτι που θα αποτελέσει και απάντηση σε όσους επιδίδονται στην καταστροφολογία.

Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αιτιάσεις για τον κουμπάρο κάποιων υπουργών και Υπερθεματιστής τηλεοπτικής άδειας Καλογρίτσα αναφέροντας: «Αν κάποιος από τους προσωρινούς υπερθεματιστές -όπως και να λέγεται δεν μας αφορά, κανένας δεν είναι φίλος μας, όλους τους είχαμε κλεισμένους επί τρία εικοσιτετράωρα μέχρι να δώσουν το μεγαλύτερο τίμημα- δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ή να δικαιολογήσει τα χρήματά του, θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο».

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε το Σάββατο με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να σταματήσει η φημολογία πως οι τοποθετήσεις της διοίκησης στην τράπεζα Αττικής συσχετίζονται με την χρονική επιλογή για τον εισαγγελικό έλεγχο στα γραφεία της επιχείρησης της συζύγου Στουρναρα.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ πως οι δυο τους συμφώνησαν πως οι σχέσεις κυβέρνησης και κεντρικής τράπεζας δεν μπορούν να επηρεάζονται από το έργο της δικαιοσύνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ